400 euro boete voor wie zonder coronapas openbaar vervoer gebruikt

Zoals eerder gemeld werd vanaf gisteren het gebruik van de groene coronapas fors uitgebreid. Zo heb je voortaan ook een geldig nationaal (Certificazione Verde) of internationaal vaccinatiebewijs nodig indien je het openbaar vervoer wil gebruiken.

De eerste boetes zijn ondertussen al een feit. De twijfelachtige eer van de eerste verbalisering in Rome viel gisterochtend omstreeks 7.30 uur te beurt aan een 50-jarige Roemeense man die op Piazzale Flaminia zonder groene pas uit een bus stapte.

De man zei dat hij plannen had om zich eerstdaags te laten vaccineren, maar de agenten gaven hem zonder aarzelen een boete van 400 euro.

Reizigers kunnen het riskeren om zonder coronapas op de bus, tram, metro of trein te stappen, maar de zowel de politie als de controleurs van ATAC doen steekproeven op het hele openbaar vervoersnet.

Zo worden op willekeurige bushaltes en in metrostatons systematisch alle reizigers gecontroleerd die uit een bus of metro stappen. Soms worden ook vertrekkende reizigers gecontroleerd. Wie geen geldige coronapas kan tonen, krijgt meteen een boete van 400 euro.

cerver3

Er worden ook controles uitgevoerd aan de busplatformen waar veel reizigers arriveren of wachten om te vertrekken. Vooral aan de busterminal op Piazza dei Cinquecento werd massaal gecontroleerd.

De controles verliepen zonder klachten of protesten. De vakbonden van de openbare vervoersmaatschappij ATAC vreesden dat de strengere regels zouden leiden tot agressie en mogelijke aanvallen op het boordpersoneel.

Daar was alvast gisteren niets van aan. Het merendeel van de Italiaanse bevolking, ongeveer 85 procent, is volledig gevaccineerd en beschikt dan ook over een geldig coronapaspoort. In Rome schommelt de vaccinatiegraad zelfs rond de 88 procent.

Vervoersmaatschappij ATAC heeft wel aan de politie gevraagd om op een aantal zeer drukke op- en afstapplaatsen een extra oogje in het zeil te houden.

Daarbij horen de haltes aan Piazza dei Cinquecento, Anagnina, Laurentina, Ponte Mammolo, Piazza dei Giureconsulti en het station Tiburtina.

Ook Piazza Venezia, het station van Trastevere, Piazza Mancini, Piazza Clodio en Lido centrum krijgen extra aandacht.

cerver2

Sinds de bekendmaking van de nieuwe strengere regels en de introductie van de superpas die alleen wordt uitgereikt aan degenen die zijn ingeënt tegen of hersteld zijn van Covid-19, is het aantal Certificazione Verde-downloads in Italië fors gestegen.

De voorbije 24 uur werd een record van 1,3 miljoen downloads genoteerd.

Tot nu toe was de groene pas in het openbaar vervoer alleen vereist voor wie gebruik maakte van hogesnelheidstreinen, vliegtuigen, veerboten en interregionale treinen.

Wie ervoor gekozen heeft om zich niet te laten vaccineren krijgt ook niet langer toegang tot bijvoorbeeld restaurants en bars, bioscopen en theaters of sportscholen en sportstadions.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.