Slavenkamer ontdekt bij Civita Giuliana in Pompeï

Voor een interessante archeologische ontdekking verlaten we zoals je weet graag even onze favoriete stad Rome. In Civita Giuliana, een grote villa ten noorden van het antieke Pompeii waar sinds 2017 opgravingen en studies plaatsvinden, gebeuren nog steeds nieuwe vondsten.

slavenkamer pompeii (16)

Zo is nu een uitzonderlijk goed bewaard gebleven slavenkamer ontdekt die deel uitmaakte van de villa in het gebied waar eerder al een schitterende ceremoniële wagen en een stal met de resten van drie getuigde paarden werden ontdekt. De kamer werd gebruikt als leefruimte door slaven die in de villa werkten.

slavenkamer pompeii (12)

De slavenkamer biedt een buitengewone blik in een deel van de antieke wereld waarover we meestal grotendeels in het ongewisse blijven.

De ontdekte ruimte geeft ons een zeldzaam inzicht in de dagelijkse realiteit van het slavenleven, dankzij de uitzonderlijk goede staat waarin de kamer zich bevindt en de mogelijkheid om gipsen afgietsels van bedden en andere gebruiksvoorwerpen te maken.

De ontdekking zelf vond plaats niet ver van de portiek waar begin dit jaar een prachtige ceremoniële strijdwagen werd gevonden die momenteel wordt gerestaureerd.

slavenkamer pompeii (18)

In de buurt van de plek waar het kostbare voertuig geparkeerd stond, en niet ver van de nabijgelegen stal die in 2018 werd opgegraven, is nu dus ook een kamer ontdekt die dienst deed als (het bescheiden) onderkomen van het personeel dat de dagelijkse werkzaamheden in de Romeinse villa uitvoerde, samen met het onderhoud en de voorbereiding van de wagen. Het woord ‘personeel’ moet je in dit geval dus lezen als ‘slaven’.

slavenkamer pompeii (17)

In de slavenkamer, waar onder meer drie houten bedden zijn gevonden, werd ook een houten kist ontdekt met metalen en voorwerpen uit leder en textiel, die delen van de paardentuigen lijken te zijn.

Verder werd op één van de bedden een wagenschacht gevonden. Wellicht waren de slaven bezig met de voorbereiding van een nieuwe versiering of opsmuk voor de ceremoniewagen of de paarden. Of waren ze iets aan het herstellen. Dat zijn details die we vermoedelijk nooit zeker zullen weten.

slavenkamer pompeii (15)

De bedden zijn gemaakt van verschillende ruw bewerkte houten planken die kunnen worden aangepast aan de lengte van degene die ze gebruikt. Terwijl twee bedden ongeveer 1,7 m lang zijn, meet één bed slechts 1,4 meter en is het dus mogelijk de slaapplek van een jonge persoon of zelfs een kind geweest.

Onder de bedden werden ook verschillende persoonlijke voorwerpen gevonden, waaronder privébezittingen, keramische kannen en een kamerpot. De kamer werd verlicht door een klein bovenraam.

slavenkamer pompeii (13)

Tot nu toe zijn er geen aanwijzingen gevonden dat er in de kamer ook maar enige wanddecoratie of versiering was aangebracht. Mooi gedecoreerde en beschilderde leefruimtes zoals we die kennen van talloze vondsten in Pompeii waren duidelijk niet voor slaven bestemd.

Behalve als slaapzaal voor een groep slaven – mogelijk een klein gezin, zoals de aanwezigheid van het kleinere (kinder?)bed doet vermoeden – werd de kamer ook gebruikt voor opslag. Dat blijkt uit de acht amforen die in de hoeken bij elkaar waren gestapeld.

slavenkamer pompeii (11)

Wat nog het meest opvalt, is het krappe en precaire karakter van deze kamer, die het midden hield tussen een slaapzaal en een opslagruimte met een totale oppervlakte van slechts 16 m².

Ook de slavenkamer in de villa van Civita Giuliana, die jarenlang het doelwit was van systematische plunderingen, ontsnapte helaas niet aan de schattenjagers die zich via tunnels toegang verschaften tot delen van de antieke villa.

Wetenschappers schatten dat in de hele villa voor zowat 2 miljoen euro schade werd aangericht. Daar komt ook nog het verlies van een onbekend aantal artefacten en archeologisch erfgoed bij. Hoeveel voorwerpen er in het verleden op de zwarte markt of in het illegale circuit werden verkocht, valt niet meer te achterhalen.

slavenkamer pompeii (14)

Archeologie helpt ons een deel van de antieke wereld te ontdekken waar we anders weinig over zouden weten, maar dat niettemin buitengewoon belangrijk is. Deze vondst biedt ons meer inzichten in het leven van mensen die zelden worden vermeld in historische bronnen.

slavenkamer pompeii (7)

Die zijn bovendien bijna uitsluitend geschreven door mannen die tot de elite behoren. Slaven zijn doorgaans afwezig in de grote historische verslagen. Daardoor levert deze kamer een unieke getuigenis, zegt Gabriel Zuchtriegel, directeur-generaal van de archeologische site in Pompeï.

slavenkamer pompeii (10)

Dergelijke vondsten zijn bijzonder en zeldzaam omdat de site in Pompeï zelf natuurlijk ook uniek is. Het feit dat de levensomstandigheden van de Romeinen uit die tijd erg nauwgezet kunnen gereconstrueerd en bestudeerd worden is uitsluitend te danken aan de uitzonderlijke staat van bewaring van het gevonden en opgegraven materiaal.

slavenkamer pompeii (8)

Dat is uiteraard een gevolg van de beruchte vulkaanuitbarsting in 79 na Christus, een gebeurtenis die de inwoners van de ooit zo welvarende stad volkomen heeft overrompeld en de hele site veranderde in een soort tijdscapsule die nu heel geleidelijk wordt geopend. Daardoor is Pompeii een archeologisch studiemodel dat volkomen uniek is in de wereld.

slavenkamer pompeii (9)

De studie van de slavenkamer, die zal worden aangevuld met de resultaten van andere bevindingen en analyses, zal de wetenschappers in de toekomst ook in staat stellen nieuwe en interessante artikels en boeken te publiceren over de levensomstandigheden en het leven van slaven in Pompeii en in de Romeinse wereld.

Foto’s: Parco Archeologico di Pompei

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.