Fraaie Romeinse dolk ontdekt op vergeten slagveld in Zwitserland

Een amateurarcheoloog met een metaaldetector heeft in Zwitserland een sierlijke Romeinse dolk ontdekt. De man leidde een team professionele archeologen naar de vindplaats.

Daar werden vervolgens honderden artefacten ontdekt op een tot dusver onbekend slagveld waar Romeinse legionairs vochten tegen Rhätische krijgers in de periode dat het keizerlijke Rome de macht in het gebied probeerde te handhaven.

De uit ijzer vervaardigde dolk is rijkelijk versierd met inlegwerk van zilver en koper. Archeologen denken dat de dolk opzettelijk begraven is als teken van dank na een overwinning in de strijd.

Tot nu toe zijn in de voormalige Romeinse gebieden slechts vier soortgelijke dolken met typische kenmerken zoals het kruisvormige handvat, gevonden.

dolk

Lucas Schmid, toen nog een student tandheelkunde, begon in het voorjaar van 2018 met het verkennen van het gebied nabij het bergdorp Tiefencastel in het zuidoostelijke kanton Graubünden in Zwitserland.

Tijdens archeologische opgravingen in 2003 waren in de buurt sporen ontdekt van de aanwezigheid van een Romeins legioen en het gebied was sindsdien grondig onderzocht, Dat had destijds heel wat artefacten opgeleverd.

Schmid vermoedde dat de volledige site nog niet zorgvuldig was doorzocht. Dat werd duidelijk toen hij met zijn metaaldetector al snel allerlei metalen fragmenten in de bodem ontdekte.

Schmid vond de dolk in het voorjaar van 2019 op een kleine heuvel naast een rivierkloof. Zijn metaaldetector nam aanvankelijk slechts een heel zwak signaal waar, wat deed vermoeden dat het slechts om een klein voorwerp ging.

Toen hij begon te graven realiseerde Schmid zich echter dat het signaal afkomstig moest zijn van een groot object dat relatief diep begraven was.

Zo vond hij de dolk, die ongeveer 30 cm onder de oppervlakte was begraven. De amateur-archeoloog had niet verwacht zo’n belangrijk item op deze nogal onwaarschijnlijke plek te vinden.

dolk1

Lucas Schmid meldde de ontdekking netjes aan de archeologische dienst van het kanton, de Archäologischen Dienst Graubünden (ADG), die een vergunning had afgegeven voor zijn metaaldetectiewerk in de omgeving.

In september van dit jaar hebben archeologen van de ADG en de Universiteit van Basel de site verder onderzocht. In totaal werd een terrein van ongeveer 35.000 m² doorzocht.

Ook Lucas Schmid werd daarbij betrokken, hoewel hij recent afstudeerde als tandarts en niet meteen van plan is om fulltime archeoloog te worden. Samen met de archeologen bracht hij meer dan zeventig dagen door in de bossen op de site.

Toen de opgravingen aan het einde van die maand waren voltooid, had het team honderden archeologische artefacten opgegraven. De vondsten omvatten speerpunten, loden katapultkogels, delen van schilden, munten en zoolspijkers van de sandalen (caligae) die de legioensoldaten droegen.

caligae

De vele loden slingerkogels die in de strijd zijn gebruikt en door de archeologen werden opgegraven, zijn gemarkeerd met letters die het Romeinse legioen aanduiden dat ze heeft gemaakt, terwijl de schoenspijkers en enkele andere wapens, waaronder enkele speerpunten, duidelijk ook van Romeinse oorsprong zijn.

De archeologen hebben ook fragmenten van zwaarden, delen van schilden en speerpunten opgegraven die deel uitmaakten van de bewapening van de vijandige Rhätianen.

De Rhätianen, of ‘Raeti’, waren een confederatie van Alpenstammen die een groot deel van de bergachtige gebieden bezetten die nu deel uitmaken van Zwitserland, Italië, Oostenrijk en Duitsland.

Wat er bekend is over hun moedertaal duidt erop dat ze verwant waren aan de Etrusken, een beschaving die leefde in wat nu Italië is voordat Rome werd gesticht. Maar de Rhätianen gingen uiteindelijk een Keltische taal spreken zoals de naburige Galliërs.

Eén van de vragen over de oude veldslag bij Tiefencastel is wanneer plaatsvond. De Rhätianen hebben zich lange tijd verzet tegen de Romeinse expansie naar hun bergachtige thuisland.

Het is denkbaar, maar nog niet bewezen, dat de strijd is uitgevochten tijdens de Alpencampagne die keizer Augustus in 15 v. Chr. in gang zette. Die militaire campagne in de Alpen zou uiteindelijk de Rhätianen onderwerpen.

Maar de strijd kan evengoed jaren eerder hebben plaatsgevonden. De meest recente Romeinse munt die in september werd gevonden is te dateren tussen 29 v. Chr. en 26 v. Chr.

Het veldwerk wordt volgend jaar voortgezet en wellicht worden dan artefacten of andere munten gevonden die een nog preciezere datering mogelijk maken.

De Romeinse dolk is, zoals wordt bepaald door de Zwitserse wet, nu in het bezit van de Archäologischen Dienst Graubünden, waar hij wordt bewaard en wetenschappelijk onderzocht.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.