Twaalf keizers

De verbeelding van de macht van de antieke wereld tot nu

Recent verscheen Twaalf keizers, het nieuwe boek van de bekende Britse historica Mary Beard. Daarin vertelt zij, in een tijd dat er weer beelden van hun voetstuk worden gehaald, hoe de beeldvorming van de rijken en machtigen in het Westen meer dan twee millennia lang is bepaald door voorstellingen van Romeinse heersers.

Centraal in dit rijk geïllustreerde boek staan de ‘twaalf keizers’, van de meedogenloze Julius Caesar (die eigenlijk geen keizer was) tot de vervloekte Domitianus.

Mary Beard neemt de lezer mee op een rondreis door tweeduizend jaar kunst- en cultuurgeschiedenis. Het is een verhaal van veranderende identiteiten en ambivalente weergaven van autoriteit.

twaalfkeizers

Mary Beard (66) is professor aan de Universiteit van Cambridge. Ze publiceert regelmatig over de oudheid en schreef verschillende populariserende maar erudiete boeken over de oudheid, waaronder ‘Pompeii – Het dagelijks leven in een Romeinse stad’ en ‘SPQR – Een geschiedenis van het Romeinse rijk’.

Beard toont als geen ander hoe de oudheid ook vandaag relevant blijft, als een cultuur die de hedendaagse samenleving niet alleen gevormd heeft, maar haar ook een spiegel voorhoudt.

Eerder dit jaar kreeg ze een eredoctoraat van de UGent, waar ze gelauwerd werd voor haar maatschappelijk engagement als ambassadeur van de wetenschap en haar rol als feministe. Haar beroemde manifest Women & Power werd een bestseller in binnen- en buitenland.

Door haar frequente optredens in de media en op televisie, haar blog A Don’s Life en haar soms controversiële uitspraken, groeide ze uit tot de bekendste Britse classicus. In de eerste plaats heeft ze echter de oudheid voor een groot publiek toegankelijk gemaakt.

Mary Beard is vandaag maandag 13 december om 20 uur te gast in het Paleis voor Schone Kunsten – Bozar in Brussel (Henry Le Boeufzaal, Ravensteinstraat 23).

Daar praat ze naar aanleiding van haar nieuwe boek met journaliste Annelies Beck over haar rijkgevulde leven, over de oudheid en vandaag, over macht en feminisme.

Wie erbij wil zijn kan hier een ticket (12 euro) boeken zolang er plaatsen beschikbaar zijn.

Twaalf keizers
De verbeelding van de macht van de antieke wereld tot nu
Auteur: Mary Beard
Taal: Nederlands
Oorspronkelijke titel: Twelve Caesars
Vertaling: Maarten van der Werf
Aantal pagina’s: 416
Met illustraties
Eerste druk: 7 december 2021
Uitgever: Athenaeum
EAN 9789025314156
Prijs: 40 euro

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.