Lage verwachtingen voor eindejaarstoerisme in Rome

Het wordt geen knallend nieuwjaar in Rome, althans niet voor de hotels, de B&B’s en de touroperators. Het eindejaarstoerisme komt slechts langzaam op gang. Als er al hotelkamers worden geboekt, is het voor gemiddeld slechts twee nachten.

In Rome zijn nog steeds 30 tot 40 procent van de hotels gesloten omwille van economische problemen. Het is lang niet zeker dat die allemaal weer zullen heropenen zodra de viruscrisis definitief voorbij is.

Vergeleken met de pre-coronajaren ligt het aantal boekingen in Rome momenteel bijzonder laag. De terugval in het aantal overnachtingen is een landelijk fenomeen, maar in een kunst- en cultuurstad zoals Rome is de impact uiteraard  nog veel groter.

Het toerisme in Rome heeft zich nog lang niet hersteld van de virusuitbraak die in februari/maart 2020 begon.

Dit jaar was er in de late lente, de zomermaanden en het vroege najaar een beperkte heropleving, maar die benaderde geenszins de bezoekerscijfers die Rome in normale tijden noteert.

rome_toerisme_crisis (3)

Volgens de belangrijkste verenigingen uit de reis- en hotelsector worden de banen van zowat 13.000 ondernemingen en 86.000 werknemers van Italiaanse reisbureaus en touroperators bedreigd. De toeristische sector genereert een omzet van meer dan 13 miljard euro per jaar.

Toerisme is de enige bedrijfstak die al meer dan twintig maanden fors te lijden heeft van de pandemie. Vrijwel alle ondernemingen zien hun werking al die tijd fors afgeremd. In vele gevallen liggen de activiteiten vrijwel stil. Zowat alle bedrijven kampen met zware verliezen.

Eerst waren er de lockdowns die het toerisme helemaal hebben stilgelegd. Maar ook daarna is de angst voor het virus nooit meer verdwenen. Nu de omicron-variant het aantal infecties weer doet toenemen, krijgen potentiële bezoekers weer schrik.

rome_toerisme_crisis (2)

Ook de recente introductie van de Supervaccinatiepas, die een normaal leven vrijwel onmogelijk maakt voor wie niet gevaccineerd is tegen Covid-19, heeft het enthousiasme van de toeristen om in de kerstvakantie Rome te bezoeken doen bekoelen, menen de sectororganisaties.

Het wegblijven van toeristen heeft vooral gevolgen voor de begeleide rondleidingen door gidsen en de hotelreservaties. De situatie is nog niet zo erg als tijdens de totale lockdowns, toen de toeristen helemaal verdwenen waren, maar de grote onzekerheid van dit moment zorgt ervoor dat er erg weinig boekingen binnenkomen.

spagna

Momenteel zijn er heel weinig toeristen in de stad. Dat is in gewone tijden in deze periode wel anders. Zodra de kerstshopping in de Romeinse winkelstraten in gang schiet, komen daar normaal ook een heleboel kooplustige toeristen op af. Nu moet Rome het voornamelijk stellen met de eigen inwoners en mensen die vanuit elders in de regio eens een dagje naar de stad komen.

Dat was ook te merken aan de recente brugweekends, waarbij Italianen de kans kregen om een lang weekend te boeken (1 november, Ognissanti of Allerheiligen, en 8 december, Immacolata Concezione of Onbevlekte Ontvangenis). Die waren inzake boekingen erg teleurstellend.

Dat belooft weinig goeds voor de komende eindejaarsperiode. Volle zalen of restaurants zullen we volgens de verwachtingen van de sectororganisaties nergens zien. Mensen zijn duidelijk bang om te lang met andere mensen in gesloten ruimtes te zitten.

In dat verband valt het op dat het aantal boekingen in B&B’s gemiddeld een klein beetje hoger liggen dan bij de gewone hotels. Mensen zoeken duidelijk naar kleinere accommodaties waar ze met weinig of geen andere gasten in de buurt kunnen verblijven of ontbijten.

rome_toerisme_crisis (1)

Dat ook het internationale toerisme niet echt op gang komt, heeft volgens sectorvereniging Federalberghi Roma te maken met het feit dat de vaccins van Chinese en Russische toeristen (die respectievelijk Sinopharm en Sputnik kregen ingeënt) niet erkend zijn door de Italiaanse overheid.

Om het even duidelijk te maken met concrete cijfers: in het eerste virusjaar 2020 kregen we in Italië 207 miljoen buitenlandse toeristen minder op bezoek dan in 2019. Elke toerist geeft volgens cijfers van het statistiekenbureau Istat gemiddeld 137 euro per dag uit.

Daar komt bij dat toeristen die van buiten de Europese Unie komen, minstens twee weken in Italië blijven. De meesten verdelen hun tijd tussen de verschillende kunststeden, waaronder Rome, Firenze en Venetië.

De gemiste aankopen in de modesector, het aantal gemiste maaltijden in de restaurants, het aantal flessen wijn dat in de rekken blijft staan,… Als we dat allemaal samentellen gaat het om gigantische omzetten die er nu niet meer zijn, zegt Ivana Jelinic (foto hieronder), voorzitter van de Federazione Italiana Associazioni Imprese Viaggi e Turismo (FIAVET).

ivanajelinic

Anderzijds boeken Italianen zelf ook nog amper reizen naar buitenlandse bestemmingen. Covid-19 heeft de reisgewoontes, het vakantieritme en de organisatie van reizen grondig gewijzigd.

Veel verwachtingen voor 2022 heeft de toeristische sector niet. Zolang het virus niet echt bedwongen is, blijft de situatie rampzalig. Wie denkt dat mensen volgend jaar weer zoals vanouds zullen reizen, droomt, zegt Jelinic.

Meer dan een miljoen bedrijven oefenen economische activiteiten uit die verband houden met toerisme in Italië. Zowat 90 procent van die ondernemingen heeft volgens Istat minstens vier werknemers in dienst.

De kernactiviteit van heel wat reisbureaus en touroperators zijn verre bestemmingen, vooral voor huwelijksreizen. Dat zijn reizen die vrijwel volledig zijn stilgevallen door de talrijke onzekerheden en maatregelen als gevolg van de coronacrisis.

Touroperators en reisbureaus zijn sinds het begin van de pandemie gedwongen om massaal gebruik te maken van sociale vangnetten, maar die volstaan niet.

Het verlies in de sector is na 20 maanden opgelopen tot ongeveer 20,5 miljard euro. De regering heeft tot nu toe echter nog maar 657 miljoen euro steun toegewezen, waarvan bovendien 128 miljoen euro nog altijd niet verdeeld is.

rome_toerisme_crisis (4)

Daarmee worden alleen de verliezen gedekt van maart tot juli 2020. Waarom de regering de 86.000 werknemers uit het toeristische circuit onvoldoende steun geeft, is een raadsel, aldus Jelinic.

98 procent van de betrokken ondernemingen kan de arbeidskosten niet meer betalen. Daardoor hebben meer dan acht op de tien bedrijven al hun personeel of het merendeel van de werknemers moeten ontslaan.

De sector vraagt de regering ook om financiële tussenkomsten in de vorm van een overbruggingskrediet van minimaal 24 maanden tegen nulrente.

Dat is nodig omdat binnenkort de talloze vouchers en tickets die vorig jaar werden uitgereikt maar tot vandaag niet kunnen worden gebruikt, zullen vervallen.

Die moeten dan worden terugbetaald aan de klanten. Vrijwel geen enkel bedrijf uit de sector heeft nog geld in reserve om dat klaar te spelen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.