Italië verplicht negatieve coronatest voor alle reizigers

Alle reizigers uit de Europese Unie die Italië binnen willen, moeten vanaf morgen 16 december in het bezit zijn van een negatieve coronatest. Dat geldt ook voor wie twee of drie keer gevaccineerd is.

Niet-gevaccineerde reizigers moeten bij aankomst uiteraard ook een negatieve test kunnen tonen, maar moeten bovendien ook vijf dagen verplicht in quarantaine.

De maatregelen werden zopas bekendgemaakt door premier Mario Draghi en minister van Volksgezondheid Roberto Speranza. Ze gelden tot minstens 31 januari 2022.

Reizigers mogen zowel het resultaat van een antigeentest als van een PCR-test tonen. Een antigeentest mag echter niet ouder dan 24 uur zijn, terwijl een PCR-test maximaal 48 uur oud mag zijn.

coviditalia

Voor reizigers uit de meeste landen buiten de Europese Unie bestond al langer een testverplichting. Reizigers uit niet-Europese landen moeten tien dagen in quarantaine.

Voor wie de jongste veertien dagen in Malawi, Zuid-Afrika, Lesotho, Botswana, Zimbabwe, Mozambique, Namibië en Eswatini is geweest, zijn de Italiaanse grenzen volledig gesloten.

Italië is niet het eerste land dat een negatieve coronatest verplicht stelt voor reizigers uit de EU. Vorige maand besliste ook Portugal dat iedereen die per vliegtuig het land binnenkomt een negatieve test moet kunnen voorleggen, dus ook mensen die volledig gevaccineerd zijn.

Binnen de Europese Unie bestaan afspraken dat Europese burgers die gevaccineerd, genezen of negatief getest zijn, vrije toegang krijgen tot alle andere lidstaten. Maar de individuele landen kunnen daar eventueel wel van afwijken.

Portugal deed dat dus vorige maand al, Italië kiest nu ook voor strengere regels. Het land wil daarmee de snelle opmars van de omikronvariant zoveel mogelijk vertragen.

coronatest

Italïe registreert momenteel elke dag ongeveer 20.000 nieuwe coronagevallen en gemiddeld 120 doden.

De schrik zit er bij de Italianen nog diep in, nadat vorig jaar 135.049 mensen overleden aan de gevolgen van een coronabesmetting.

Dat is het op één na hoogste aantal in Europa. Alleen in het Verenigd Koninkrijk stierven tot nu toe meer mensen aan het Covid-19-virus.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.