Gewone mondmaskers volstaan niet meer, onder meer het openbaar vervoer eist FFP2-maskers

Zoals eerder aangekondigd neemt Italië een aantal nieuwe drastische en nog strengere maatregelen om de coronapandemie te beteugelen.

Zo wordt onder meer de geldigheid van de groene pas (certificazione verde) of het vaccinatiebewijs ingekort van negen naar zes maanden na de tweede inenting.

Wie zijn of haar vaccinatiepaspoort na die periode geldig wil houden, kan dat alleen maar door een boosterprik te krijgen. Wie van of naar Italië reist houdt daar best rekening mee, want je raakt het vliegtuig niet meer op.

Op de Romeinse luchthaven in Fiumicino worden momenteel per vertrekkend vliegtuig drie tot vijf passagiers geweigerd omdat hun vaccinatiepas niet geactualiseerd is. Sommige reizigers hebben ook geen FFP2-mondmasker en mogen evenmin aan boord. Daarover zo meteen meer.

De minimale wachttijd tussen de tweede dosis van het Covid-vaccin en de ‘booster’-injectie is bovendien teruggebracht van vijf naar vier maanden.

coronapaspoort covidscan (3)

Wie toegang wil tot zorgcentra of rust- en verzorgingstehuizen, moet voortaan drie keer ingeënt zijn tegen Covid-19. Wie slechts twee prikken heeft gehad, moet eerst een recent negatief testresultaat kunnen voorleggen.

De reikwijdte van de Superpas, die alleen kan worden verkregen door wie volledig is ingeënt of hersteld van Covid-19, wordt uitgebreid naar zowat alle sectoren, gaande van musea, zwembaden, wellnesscentra, en spa’s, tot bingozalen en sociale centra.

De Superpas was nu al nodig om toegang te krijgen tot bars, restaurants, bioscopen, theaters en andere overdekte locaties, maar ook om staande een drankje aan de bar te consumeren.

De regering heeft in het hele land opnieuw een mondmaskerplicht opgelegd, ook buitenshuis, en zelfs in de ‘witte’ lage risicozones.

Nieuw is dat gewone mondmaskers op heel wat plaatsen niet langer volstaan. Voortaan zijn FFP2-maskers verplicht voor alle binnenlocaties, waaronder bioscopen, theaters en sportstadions, evenals in het openbaar vervoer.

Je mag dus niet meer op de bus, tram, trein of metro met een gewoon chirurgisch mondmasker. Ook op vliegtuigen van en naar Italië is het dragen van een FFP2-masker verplicht.

Het mondmasker mag ook in geen geval even worden afgezet,  bijvoorbeeld om te telefoneren of om iets te eten of te drinken. Deze nieuwe mondmasker-maatregel geldt minstens tot en met 31 maart en kan nog worden verlengd.

Danszalen, discotheken en nachtclubs zijn vanaf nu tot minstens 31 januari gesloten. Daarnaast geldt er een landelijk verbod op openbare en privé-evenementen waarbij mensen zich buiten verzamelen.

Ook is het verboden om eten en drank te consumeren in bioscopen, theaters en tijdens sportevenementen.

Er komen ook meer testscreenings op scholen, luchthavens en aan de Italiaanse grenzen.

omicron_covid2

De nieuwe maatregelen werden gisteravond bekendgemaakt door minister van Volksgezondheid Roberto Speranza na een dag van intensief overleg tussen premier Mario Draghi en de regering, gezondheidsadviseurs en de regionale leiders.

De voorbije 24 uren zijn in Italië 44.595 nieuwe Covid-infecties geregistreerd (tegen 36.293 de dag ervoor). Dat zijn de hoogste cijfers sinds het begin van de pandemie.

Volgens studies van het Italiaanse gezondheidsinstituut ISS is de nieuwe Omicron-virusvariant momenteel verantwoordelijk voor 28 procent van alle Covid-gevallen in het land.

Eén reactie to “Gewone mondmaskers volstaan niet meer, onder meer het openbaar vervoer eist FFP2-maskers”

  1. Nic Hennessy Says:

    DANK U WEL voor alle het interessante Romeinse en Italiaanse nieuws. Ik wens jullie allen een Vredig Kerstfeest en een gezond en zorgeloos 2022. Nic

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.