Vaticaan zet voorbereiding Heilig Jaar 2025 officieel in gang

De stad Rome en de Italiaanse overheid zijn al langer bezig met de voorbereiding van het Vaticaanse Heilig Jaar in 2025 en de grote investeringen en werkzaamheden die hiermee gepaard gaan.

Met de aanstelling van enkele verantwoordelijken zet nu ook het Vaticaan zelf de voorbereidingen van het Heilige Jaar officieel in gang. Het thema van het Heilig Jaar wordt ‘Pelgrims van de hoop’.

Paus Franciscus heeft de Pauselijke Raad voor de Bevordering van de Nieuwe Evangelisatie (Pontificio Consiglio per la Promozione della Nuova Evangelizzazione) met de organisatie belast. Deze raad wordt geleid door aartsbisschop Rino Fisichella.

Naast het staatssecretariaat van de Heilige Stoel worden ook de administratie van het Patrimonium van de Apostolische Stoel (Amministrazione del Patrimonio della Sede Apostolica, kortweg APSA) en het Secretariaat voor de Economie (Segreteria per l’Economia) betrokken.

porta_santa

Voor het Heilige Jaar 2025 verwacht Rome minstens 45 miljoen pelgrims en toeristen. De Italiaanse regering voorziet ongeveer een investering van liefst twee miljard euro voor de voorbereiding en infrastructuurwerken die moeten gebeuren naar aanleiding van het Heilige Jaar.

In de recente kerkgeschiedenis vinden de gewone edities van de Heilige Jaren in Rome in principe om de 25 jaar plaats en eveneens in de jaren die herinneren aan de leeftijd waarop Jezus stierf.

Dat waren bijvoorbeeld 1933 (1900 + 33) en 1983 (1950 + 33). Na 2025 zal dus in principe in 2033 nog eens een gewoon Jubeljaar plaatsvinden. Voor het volgende officiële Heilige Jaar is het wachten tot 2050.

Het vorige Heilige Jaar in 2000 lokte meer dan 25 miljoen bezoekers naar Rome.

Van december 2015 tot november 2016 vond een buitengewoon Jubeljaar van Barmhartigheid plaats. Dat bijzondere jaar was uitgeroepen door paus Franciscus.

Ook in 1966 was er een buitengewoon Jubeljaar, toen op initiatief van paus Paulus VI, ter gelegenheid van de voltooiing van het Tweede Vaticaanse Concilie (1962-1965).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.