Tophotels in Rome ontslaan honderden werknemers

Een drietal weken geleden kon je hier lezen hoe het toerisme in Rome momenteel nog steeds op een bijzonder laag pitje staat.

In Rome zijn nog altijd 30 tot 40 procent van de hotels gesloten omwille van economische problemen. Alleen al in het historische centrum gaat het om meer dan 350 hotels.

Of die allemaal weer zullen heropenen zodra de viruscrisis definitief voorbij zal zijn, is nog maar de vraag.

Ook de grote ketenhotels ontsnappen niet allemaal aan de crisis. Het Sheraton Roma Hotel & Conference Center aan de Viale del Pattinaggio in de EUR-wijk ontslaat alle 164 medewerkers.

Het viersterrenhotel is al sinds het begin van de viruscrisis in maart 2020 gesloten. Het hotel wordt beheerd door het bedrijf Larimar, dat deze week een brief naar de vakbonden stuurde.

Volgens de directie is de toestand onhoudbaar geworden en moest de ontslagprocedure in gang worden gezet. De vakbonden twijfelen aan die motivatie.

Vorig najaar werd begonnen met de renovatie van het Sheraton Roma-hotel, een karwei dat volgens de planning in maart 2023 voltooid moet zijn.

De vakbonden vermoeden dat het voor het bedrijf gemakkelijker en goedkoper was om iedereen maar op straat te zetten in plaats van te werken met sociale vangnetten, ook al worden die deels door de overheid gefinancierd.

sheraton_roma

Wie in deze kwestie gelijk heeft is niet duidelijk. Maar het is wel een zekerheid dat de hotelsector al vele maanden zwarte sneeuw ziet. Talrijke hotels overleven met moeite. Zelfs wie gesloten is, krijgt af te rekenen met allerlei vaste kosten.

Heel wat hotels beginnen te snoeien in hun personeel. Zo werden deze week ook door hotel Majestic, een prestigieus vijfsterrenverblijf aan de Via Veneto, 46 personeelsleden collectief ontslagen. In de hotelsector dreigen naar schatting minstens 8.000 mensen ontslagen te worden.

Volgens de vakbondsorganisaties zijn dergelijke grootschalige ontslagen eerder uitzonderlijk (al worden nog andere grote hotels genoemd die soortgelijke plannen hebben), maar houden de meesten er een andere strategie op na.

In heel wat hotels worden personeelsleden slechts heel geleidelijk ontslagen. Dat valt veel minder op.

Als je bijvoorbeeld twintig medewerkers hebt en je laat er elke maand eentje vertrekken ben je na een jaar al van de helft verlost en geen haan die daar naar kraait, zegt een vakbondsman cynisch.

Onder de werknemers die hun baan verliezen heerst grote bezorgdheid. In de huidige omstandigheden is het vrijwel onmogelijk om in onze sector een job te vinden. En zelfs wanneer de crisis voorbij is, zal het vele maanden duren vooraleer het toerisme weer voluit op gang komt. Dit is een drama voor honderden, misschien wel duizenden gezinnen, klinkt het.

Uiteraard is de situatie in werkelijkheid nog veel dramatischer, want de economische slachtoffers van de pandemie beperken zich niet tot de hotels.

Die vallen evengoed bij een heleboel aanverwante en toeleveringsbedrijven, zoals touroperators, NCC’s, taxi’s, gidsen, restaurants en bars, schoonmaak- en onderhoudsbedrijven, enz.

De lijst van bedrijven die in Rome en ongetwijfeld ook in andere kunststeden op de rand van definitieve sluiting staan, is dramatisch lang.

Het Romeinse economische weefsel dreigt de pandemie niet te boven te komen. Het stadsbestuur kan een crisis van deze omvang niet aan.

In de Eeuwige Stad dreigen honderden bedrijven te verdwijnen die de voorbije decennia en zelfs eeuwen mee de geschiedenis van Rome hebben geschreven. Het werk van generaties wordt elke dag een stukje meer vernietigd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.