Julius Caesar in Brittannia

In de lezingencyclus Spraakwater organiseert het Gallo-Romeins Museum in Tongeren op woensdag 19 januari om 19.30 uur een online lezing met als titel ‘Before Ambiorix: Julius Caesar in Britain 55-54 BC’.

De presentatie gebeurt in het Engels en wordt gegeven door prof. Colin Haselgrove en prof. Andrew Fitzpatrick van de University of Leicester.

Julius Caesar landde in 55 en in 54 v. Chr. met zijn vloot in Brittannië. Zijn campagnes zouden volgens het traditionele beeld geen blijvende betekenis gehad hebben voor Brittannië en voor Rome. Ze zouden ook maar weinig of zelfs geen archeologische sporen nagelaten hebben.

In het jongste decennium kwamen we echter tot heel andere inzichten. Zowel voor Brittannië als voor Rome was de betekenis van dit gebeuren wel degelijk groot.

julius_ caesar

De recente ontdekking van een site, gelegen op het eiland ‘Thanet’ in Kent, waarvan de specialisten denken dat het de landingsplaats / scheepsbasis was voor de campagne van 54 v. Chr., zorgt er voor dat we onze visie over de invasie van Brittannië door Julius Caesar grondig moeten bijstellen.

In tegenstelling tot wat men tot nog toe over het algemeen dacht, wordt steeds duidelijker dat de krijgstochten in Rome gezien werden als grote overwinningen en dat het effect op Brittannië ingrijpend en blijvend was.

Uiteindelijk leidden de expedities bijna een eeuw later, in het jaar 43 van onze tijdrekening, tot de invasie van keizer Claudius en tot de permanente bezetting van een groot deel van het eiland.

romeinse_galei
Model van een Romeinse gallei (Foto: Universiteit Leicester)

De wijze waarop Julius Caesar Brittannië heeft trachten te veroveren, de identificatie van de havens voor de vloot die hij gebruikte, zowel aan deze kant van het Kanaal als aan de Britse zijde, het uitzicht en de locatie van de kampen van de legioenen aldaar, het is allemaal al sinds méér dan een eeuw voer voor discussie tussen archeologen.

Waarom wilde Caesar per sé Brittannië veroveren? En hoe verliepen de twee campagnes? De professoren Haselgrove en Fitzpatrick vertellen er ons uitgebreid over aan de hand van recente archeologische ontdekkingen.

Maar de expeditie van 54 voor Christus had ook directe gevolgen voor het vasteland. Ook hierop gaan beide professoren dieper in en brengen ze belangrijke, nieuwe inzichten aan.

Caesar nam namelijk vijf van de acht legioenen en de helft van zijn ruiterij mee naar Engeland. De overblijvende militairen verbleven nabij de Kanaalkusten en in het hinterland, om op die manier de zeehavens te beveiligen.

denarius_caesar
Denarius Julius Caesar (Foto: Universiteit Leicester)

Zo zorgden de Romeinen ervoor dat de bevoorrading niet in het gedrang kwam en dat het voedsel veilig over het Kanaal naar de legerbases in England kon worden verscheept.

Met het gros van het Romeinse leger ver hiervandaan, was dit een uitgelezen kans voor de stammen op het vasteland om in 54 voor Christus een revolte voor te bereiden, en ze later in het jaar ook uit te voeren. De naam van een drieste leider die een revolte ondernam was … Ambiorix.

Professor Colin Haselgrove bestudeert de late ijzertijd en de Romeinse periode in Brittannië, maar doet ook regelmatig onderzoek naar de archeologie van het vasteland. Recent onderzocht hij onder andere Romeinse muntschatten in Brittannië en het ‘Hill-fort’ van Danebury (ijzertijd).

Professor Andrew Fitzpatrick onderzoekt de vroegste Romeinse sporen en ijzertijdsites in Brittannië, maar hij is ook dé specialist inzake de introductie van de laat-neolithische bekerculturen in Brittannië en Ierland. Hij leidde onder andere het onderzoek naar de ‘Amesbury Archer’.

De online lezing duurt 90 minuten en gebeurt in het Engels. Deelnemen kost 3 euro. Vooraf inschrijven is verplicht en dat kan via deze link. De betaling gebeurt tijdens het inschrijvingsproces. Na inschrijving en betaling ontvang je een e-mail met de link om aan de online lezing deel te nemen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.