Nieuwe coronamaatregelen nog strenger dan verwacht

De nieuwe coronamaatregelen die vanaf dinsdag 1 februari van kracht worden zijn nog een stuk strenger dan verwacht. Zonder groene vaccinatiepas kan je in Italië enkel nog terecht in zeer essentiële winkels.

Wie niet gevaccineerd is wordt eigenlijk zo goed als uitgesloten van het normale leven. De beperkingen zijn strenger dan tijdens de lockdowns in 2020.

Het lijstje van plekken waar je als  niet-gevaccineerde nog terecht kan is erg kort en valt samen te vatten tot supermarkten, slagers, viswinkels, bakkerijen, opticiens, apotheken, winkels met producten voor persoonlijke verzorging, benzinestations en winkels die diepvriesproducten en dierenvoeding verkopen.

covidpas

Ook in politiekantoren (om een aangifte doen) of in rechtbanken (bij een dagvaarding of getuigenis in een strafproces) kan je nog zonder vaccinatiepas terecht. Dat is het zo ongeveer.

Niet-gevaccineerden zijn niet meer welkom in kledingzaken, winkels die kantoormateriaal verkopen, boekwinkels, kinder- en speelgoedwinkels, enz. Voor kappers en schoonheidssalons wordt een groene pas reeds vanaf vandaag verplicht.

tabacchi

Sigaretten kopen in een tabbachi mag niet meer. Niet-gevaccineerde rokers zullen zich moeten behelpen met automaten of in supermarkten waar nog tabak wordt aangeboden, een optie die in Italië alsmaar schaarser wordt.

De lijst met essentiële bedrijven is dus aanzienlijk beperkter dan tijdens de totale lockdowns het geval was. De vraag om bijvoorbeeld ook telecomwinkels op de lijst van essentiële bedrijven te zetten werd door de regering niet gevolgd.

vaccin2

Vanaf 1 februari 2022 is het vaccinatiecertificaat behalve in alle niet-essentiële winkels, ook verplicht in alle openbare kantoren zoals de stadsdiensten, ministeries, postkantoren en banken.

Zonder vaccinatiepas zal je wel nog kunnen winkelen op de lokale markten in openlucht. Kleding kan je ook blijven kopen bij straatverkopers op markten. In krantenkiosken blijf je zonder coronapas eveneens welkom, dit op voorwaarde dat ze zich in openlucht bevinden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.