Geliefde Romeinse actrice Monica Vitti overleden

In Rome is Monica Vitti overleden, voor vele Italianen één van de meest geliefde actrices ooit. Minister van Cultuur Dario Franceschini omschrijft Vitti als de ‘koningin van de Italiaanse cinema’.

In 2018 was in Rome nog La Dolce Vitti te bezoeken, een grote tentoonstelling over haar leven en werk. Zij is vooral beroemd geworden door haar vertolkingen in enkele films van Michelangelo Antonioni.

monica_vitti (3)

Monica Vitti heeft altijd een magische impact gehad op vrijwel iedereen die haar op het scherm of op de toneelplanken bezig zag.

Het maakte niet uit of ze acteerde in het theater, in de film of in een televisieserie, haar verschijning met de ietwat mysterieuze ogen en haar lichtje hese, soms bijna rokerige stem wekte bij vrijwel iedereen meteen grote sympathie en emoties op.

De Italianen waren gek op haar en de Romeinen waren meer dan trots dat ze één van hen was.

Monica Vitti werd geboren als Maria Luisa Ceciarelli op 3 november 1931 en besefte al op haar veertiende dat ze actrice wilde worden.

Als tiener speelde ze al amateurtoneel. In het academiejaar 1950-1951 schreef ze zich in bij de Accademia Nazionale d’Arte Drammatica Silvio D’Amico in Rome, waar ze meteen opviel bij haar lesgevers.

monica_vitti (1)

Die beseften al gauw dat ze met Vitti een natuurtalent in huis hadden die alle rollen aankon. Van 1954 tot 1992 zou ze acteren en werken met zowat alle belangrijke Italiaanse acteurs en regisseurs.

Monica Vitti was erg actief. Ze speelde in meer dan zestig films, maar werkte ook mee aan televisieproducties en documentaires. Zelf heeft ze ook enkele scenario’s geschreven en ze werkte tevens als regisseur en producer.

Vitti acteerde slechts in twee Engelstalige films: Modesty Blaise (1966) met Terence Stamp en Dirk Bogarde en An Almost Perfect Affair (1979) met Keith Carradine. Na haar filmcarrière gaf ze een tijdlang les in de theaterschool.

monica_vitti (2)

Monica Vitti sleepte talrijke awards en filmprijzen in de wacht, waaronder zeven Italiaanse Golden Globes als beste actrice, een Zilveren Beer op het filmfestival van Berlijn en een Gouden Leeuw op het filmfestival van Venetië.

In 1975 zat Vitti in de jury van het Filmfestival van Cannes. The Conversation van Francis Ford Coppola won in dat jaar de Gouden Palm.

In 2000 huwde Vitti met regisseur Roberto Russo, met wie ze al sinds 1975 samenleefde. Monica Vitti is altijd in Rome blijven wonen, maar is sinds 2002 niet meer officieel in het openbaar gezien.

Volgens sommige bronnen zou ze hebben geleden aan de ziekte van Alzheimer en werd ze al jarenlang thuis verzorgd.

monica_vitti (5)

Vitti is misschien wel de laatste grote diva die al vele jaren geliefd is bij zowel mannelijke als vrouwelijke kijkers en bioscoopbezoekers en van alle leeftijden. Monica Vitti boeide verschillende generaties.

Het is bekend dat vele Romeinen graag naar een nieuwe Monica Vitti-film gingen kijken, alleen maar om haar aan het werk te zien en niet omdat ze de film zo interessant vonden.

Eén van haar beste rollen speelt ze in Mario Monicelli’s La ragazza con la pistola (Het meisje met het pistool, uit 1968) als de jonge Siciliaanse Assunta die haar verleider (vertolkt door Carlo Giuffré) tot in Engeland achtervolgt, vastbesloten als ze is de ‘schande’ op bloedige wijze te wreken. Maar zij laat zich inpalmen door de nieuwe atmosfeer van vrijheid die er in Londen hangt.

monica_vitti (4)

Internationale bekendheid verwierf zij in vier films van Michelangelo Antonioni: L’Avventura (1960), La Notte (1961), L’Eclisse (1962) en Il deserto rosso (1964). La Notte won de Gouden Beer op het festival van Berlijn.

Samen met L’Avventura en L’Eclisse, waarin Vitti ook speelde, vormt La Notte een trilogie met als centraal thema het gebrek aan communicatie en de vervreemding van de burgermaatschappij in verval.

Later verlegde Vitti haar werkterrein van het drama naar de – veelal Italiaanse – komedie, waarmee zij vooral nationale successen boekte. In 1980 speelde Monica Vitti nog een keer een hoofdrol in een (televisie)film van Antonioni, Il mistero di Oberwald.

2 Reacties to “Geliefde Romeinse actrice Monica Vitti overleden”

  1. John Bartelsman Says:

    Zonder meer één van de beste Italiaanse actrices ooit; Misschien iets minder bekend in de Lage Landen of bij de jongere generatie, maar zij was fantastisch in enorm veelzijdige rollen.

  2. Hilde Mouton Says:

    Ik zag onlangs nog Il deserto rosso van Antonioni, prachtige film, ongelooflijk mooie en steengoede actrice.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.