De fraaie filmpjes van Rome Reborn

Ongeveer vijftien jaar geleden stelden we het project Rome Reborn voor, het geesteskind van de Amerikaanse archeoloog en professor Bernard Frischer, die toen verbonden was aan de universiteit van Virginia.

Zijn bedoeling is om een volledige digitale reconstructie te maken van het Rome van 320 na Christus. In die periode was keizer Constantijn aan de macht. Frischer beschouwt het project als een soort virtuele tijdmachine. De voorbije jaren werd het project meermaals geactualiseerd en verfijnd.

In 2007 trad Bernard Frischer voor het eerst naar buiten met Rome Reborn. Dat gebeurde tijdens een plechtige voorstelling op het Capitool in Rome, in aanwezigheid van de burgemeester, prominenten en de pers. Het project kreeg toen veel ruchtbaarheid en kende onmiddellijk veel bijval.

reborn (8)

Samen met een internationaal team van meer dan honderd archeologen, architecten en computerspecialisten van de universiteiten van Virginia en Californië, die samenwerkten met onderzoeksinstituten uit Italië, Duitsland en Groot-Brittannië, had Frischer op dat moment al meer dan tien jaar aan het project gewerkt.

De ontwikkelingskosten waren toen al opgelopen tot 1,5 miljoen euro. Vandaag werken Frischer en zijn team met een budget dat dubbel zo groot is.

Het geld komt voornamelijk uit de privésector en ook Frischer zelf (die inmiddels met emeritaat is) stopt de opbrengsten van de verkoop van de Rome Reborn-apps en -filmpjes weer in het project. Frischer noemt zich tegenwoordig ‘virtuele erfgoedwetenschapper’ of ‘digitale archeoloog’.

Het idee voor het digitale project ontstond reeds in 1974, al zou het tot 1996 duren vooraleer het ook uit de startblokken raakte. De komst van het internet, virtuele toepassingen en computers die steeds krachtiger werden, maakten vanaf dan dingen mogelijk die in de jaren ’70 en ’80 ondenkbaar waren.

Sinds die eerste ontwikkeling en voorstelling, nu alweer vijftien jaar geleden, zat Frischer niet stil en bleef hij voortwerken aan de reconstructie van Rome zoals de stad er in het jaar 320 moet hebben uitgezien.

reborn (5)

Op de website Rome Reborn zijn inmiddels verschillende filmpjes, simulaties en toepassingen te vinden die een prachtig en educatief beeld over Rome bieden.

Dankzij laserscans van het huidige Rome en voortdurend advies van archeologen, hebben de digitale experts intussen zowat de volledige stad nagebouwd. Daarvoor hebben ze dezelfde computerprogramma’s gebruikt waarop architecten een beroep doen om nieuwe ontwerpen te maken.

Een tijdje geleden werd een ouder kennismakingsfilmpje heropgevist om het Rome Reborn-project nog eens in de kijker te stellen. Aandacht die we bij deze uiteraard graag bieden.

Frischer baseert zich voor de creatie van het oude Rome op antieke kaarten en gedetailleerde gegevens uit allerlei literatuur over gebouwen, waaronder herbergen, privéhuizen, pakhuizen, appartementsgebouwen, bakkerijen, en zelfs bordelen.

Maar er is ook gebruik gemaakt van foto’s van maquettes, zoals de bekende Plastico di Roma Imperiale, in het Museo della Civiltà Romana in Rome. Die maquette werd vervaardigd door de Italiaanse architect Italo Gismondi die zich eveneens toelegde op de Constantijnse periode.

De posters die je in de Romeinse souvenirwinkels kan kopen, tonen (delen van) de maquette van Gismondi. Bernard Frischer kwam in het begin van de jaren ’70 op het idee voor een digitale voorstelling van Rome toen hij het museum bezocht en er de maquette ontdekte.

Het bezoeken van de virtuele Romeinse oudheid, waarbij de grootste aandacht uiteraard gaat naar de bekendste gebouwen, zou er volgens Frischer moeten toe bijdragen dat toeristen met een andere blik naar de stad gaan kijken.

Wie in Rome het Colosseum, het Forum Romanum, het Pantheon of andere sites en gebouwen bezoekt, zal na het bekijken van deze filmpjes een veel beter begrip hebben van hoe een stad zoals Rome in elkaar stak en hoe het leven in die stad toen verliep.

Voor leerkrachten die hun jonge scholieren iets moeten bijbrengen over het oude Rome, zijn dergelijke visuele en wetenschappelijk verantwoorde filmpjes wellicht een prachtig geschenk. Ook als voorbereiding voor een uitstap of (school)reis naar Rome is dit materiaal zeker nuttig.

reborn (6)

Niet alle filmpjes op de website zijn gratis, maar dat hoeft gezien de dure ontwikkelingskosten niet te verbazen. Er worden ook geen woekerprijzen gevraagd; het gaat over bedragen tussen de 15 en 20 dollar. Het materiaal is verkrijgbaar voor verschillende softwaretoepassingen, platformen en virtuele toestellen.

Bezoekers die op stap gaan in het virtuele Rome, kunnen zelfs meer dan de oude Romeinen. Dankzij Rome Reborn kan je vandaag door de ingewanden van het Colosseum kruipen, tussen de leeuwenkooien sluipen en de primitieve liften gebruiken. Of je kan naar de top van een triomfboog vliegen om er in detail de basreliëfs te bekijken.

De simulaties reconstrueren ook het interieur van heel wat gebouwen, waaronder de Senaat, het Colosseum en de basilica van Maxentius. Dat gebeurt met alles erop en eraan, inclusief fresco’s en versiering.

Op basis van archeologische adviezen konden de experts de beelden en monumenten zelfs voorstellen zoals ze er zouden uitzien zonder de donkere vlekken en verkleuringen die we vandaag zien en die werden veroorzaakt door de eeuwenlange vervuiling.

reborn (4)

De digitale wetenschappers slaagden er ook in om de vele belangrijke gebouwen die nu ruïnes zijn, zoals bijvoobeeld de tempel van Venus en Roma, ‘met grote waarschijnlijkheid’ waarheidsgetrouw te reconstrueren. Wat dit betreft hebben ze zich vooral op het Forum Romanum flink kunnen uitleven.

Het programma leent zich ook tot wetenschappelijke experimenten, bijvoorbeeld om de bezoekerscapaciteit van de oude gebouwen vast te stellen. Het wordt ook een soort databank waarop telkens aanvullingen geregistreerd worden over de architecturale wonderen van Rome.

www.romereborn.org

Een kennismakingsfilmpje (14 minuten, Engelstalig)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.