Forum Pass SUPER vanaf nu weer geactiveerd

Vanaf nu is de Forum Pass SUPER weer beschikbaar. Die werd in 2019 gelanceerd als een bijzonder toegangsticket voor de keizerlijke fora, het Forum Romanum en de Palatijn, maar al snel nadien weer opgeschort na het losbarsten van het coronavirus. Nu wordt het superticket dus weer geactiveerd.

De Forum Pass SUPER is een speciaal ticket, dat van maandag tot zondag het geïntegreerde bezoek aan de archeologische gebieden van de keizerlijke fora, het Forum Romanum en de Palatijn mogelijk maakt.

Houders van dit ticket krijgen ook toegang tot de bijzondere evenementen, attracties expo’s op het terrein van het Parco archeologico del Colosseo, zoals momenteel de tentoonstelling Giacomo Boni. L’alba della modernità, die nog tot 30 april te bezoeken is.

Belangrijk om weten: de toegang tot het Colosseum is niet begrepen in de Forum Pass SUPER.

forum_romanum2

Concreet krijg je met één ticket  toegang tot alle archeologische bezienswaardigheden op de volledige site, het Colosseum uitgezonderd dus. Dat ticket kost 16 euro en is één dag geldig.

Bezoekers vertrekken ter hoogte van de zuil van Trajanus aan Piazza della Madonna di Loreto, doorkruisen een deel van het Forum van Trajanus, wandelen onder de Via dei Fori Imperiali langs de kelders van de oude huizen van de wijk Alessandrino, wandelen over het Forum van Caesar, bereiken de Curia Iulia en zetten hun tocht zo verder over het Forum Romanum richting de Palatijnse heuvel.

Je kan de route natuurlijk ook omgekeerd afleggen en dan eindigt je tocht bij de zuil van Trajanus aan de Via dei Fori Imperiali.

trajanus

Je kan de archeologische site tegenwoordig binnen langs de Via Sacra / Arco di Tito, de Via di San Gregorio (Palatijn) en binnenkort ook langs de Via del Tulliano, vóór de Mamertijnse kerker.

De uitgangen voor het Forum Romanum en de Palatijn bevinden zich aan Largo della Salara Vecchia, de Arco di Tito, de Varco Vignola in Via di San Gregorio en aan de zijde van de site die naar de Via Luigi Petroselli leidt.

Met de Forum Pass SUPER kan je tijdens de wandeling onderweg ook een aantal bijzondere plekken ontdekken die je toegang geven tot het hart van de Romeinse oudheid.

Zo kunnen bezoekers de schilderingen bewonderen in het Huis van Augustus (van dinsdag tot zondag), maken ze kennis met de tempel van Romulus, de Santa Maria Antiqua en het oratorium van de veertig martelaren.

forum_curia

Op zaterdag, zondag en maandag is het ook mogelijk om toegang te krijgen tot de Curia Iulia, in de oudheid de Romeinse Senaat. Dit laatste is voorbehouden aan de houders van een duurder Full Expericience Ticket (22 euro), maar kan je op de drie vermelde dagen dus ook met een Forum Pass SUPER bezoeken.

Toch hou je best rekening met de drukte op de archeologische site, want bij verschillende van deze bijzondere locaties is de toegang toch beperkt tot een bepaald aantal personen per bezoek en mag je slechts in kleine groepjes tegelijk binnen. Dat komt omdat men de kostbare fresco’s wil vrijwaren. De aanwezigheid van teveel bezoekers zou de oude schilderingen aantasten.

Tickets kunnen worden gekocht aan de kassa bij de Zuil van Trajanus, maar ook online. Bij die laatste optie dien je wel 2 euro reservatiekosten te betalen.

Er zijn ook nog verschillende andere formules beschikbaar om zowel het Colosseum als de keizerlijke fora te bezoeken. Sommige tickets zijn twee dagen geldig.

Zo is er behalve een gewoon ticket bijvoorbeeld ook het Full Experience Arena-ticket (22 euro) waarmee je gedurende twee opeenvolgende dagen alle sites kan bezoeken, inclusief het Colosseum én met toegang tot de arena.

Het Full Experience Ticket Underground & Arena (eveneens 22 euro) doet nog wat meer en brengt je ook helemaal onder het amfitheater, het Colosseum ondergronds dus.

Afhankelijk van hoeveel tijd je bij een bezoek aan Rome hebt om het archeologische park te doorkruisen, kan je een formule kiezen die het best bij je past. Al zal het voor heel wat bezoekers moeilijk blijven om hun weg te vinden in de verschillende tickets, prijzen en formules.

forum_romanum

Wie voor het eerst in Rome komt of zonder veel voorafgaandelijke kennis in de stad arriveert, kan immers nauwelijks inschatten wat er allemaal te zien is en hoe lang een bezoek zal duren.

Men gaat er ook een beetje te gemakkelijk vanuit dat iedereen wel zal weten wat een bezoek aan bijvoorbeeld de Santa Maria Antiqua of de Rampa di Domiziano precies inhoudt. Een helder en duidelijk prijsbeleid zou voor deze belangrijke archeologische site geen kwaad kunnen.

Door de verschillende tarieven en het uitsluiten van bepaalde bezienswaardigheden bij sommige toegangsformules, groeit bovendien de kans dat Romebezoekers met weinig ervaring, niet langer zullen beseffen waarvoor ze nu precies betalen. Dat kan nooit de bedoeling zijn.

Voor jongeren is er nog wel goed nieuws: zij krijgen speciale kortingen. EU-burgers tot 18 jaar krijgen gratis toegang en jongeren van 18 tot 25 jaar betalen slechts 2 euro voor een toegangskaartje.

Een plannetje van het archeologische park kan je hier downloaden.

De actuele situatie inzake verkooppunten voor tickets, in- en uitgangen kan echter altijd wijzigen. Kijk op de website voor de meest recente informatie.

TICKETS

Forum Pass SUPER

https://parcocolosseo.it/visita/orari-e-biglietti/

https://ecm.coopculture.it/

Eén reactie to “Forum Pass SUPER vanaf nu weer geactiveerd”

  1. #24: Rome – Wereld Erfgoed Reiziger Says:

    […] Romanum zijn geweest. Maar zeker ook het Trajaans Forum en de Markten zijn spectaculair. Ik had een Forum Pass Super gekocht, waarmee je nog bij enkele extra ‘attracties’ naar binnen mag – ik vond […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.