Befaamde archeoloog Fabrizio Bisconti onverwacht overleden in Rome

Fabrizio Bisconti, één van de meest vooraanstaande experts ter wereld op het gebied van christelijke archeologie, is overwacht overleden. Hij werd 67 jaar.

Het nieuws werd bekendgemaakt door het Pauselijk Instituut voor Christelijke Archeologie (Pontificio Istituto di Archeologia Cristiana, PIAC) en de Pauselijke Academie Cultorum Martyrum.

Bisconti is gisteren begraven na een eredienst in de San Sebastiano fuori le mura, vlakbij de catacomben waarover hij zoveel gepubliceerd heeft.

Bisconti was één van de grootste autoriteiten op het gebied van archeologisch onderzoek van de vroege christenen en de late oudheid, zowel in Italië als in het buitenland.

Hij was niet alleen archeoloog en auteur, maar gaf ook les. Hij was hoogleraar aan het Pauselijk Instituut voor christelijke archeologie en aan de universiteit Roma Tre, met als specialisatie christelijke iconografie. Hij stond bekend als een prof die zijn studenten vaak onvergetelijke en spannende lessen liet meemaken en was bijzonder geliefd.

fabrizio_bisconti
Foto: Pontificio Istituto di Archeologia Cristiana (PIAC)

Ook op wetenschappelijke conferenties was Bisconti een graag geziene gast. De functies die hij bekleedde waren talrijk en prestigieus. Zo was hij door paus Johannes Paulus II aangesteld als magister van de Pontificia Accademia Cultorum Martyrum.

In die laatste hoedanigheid was Bisconti telkens ook aanwezig op het Campo Santo Teutonico voor de bijeenkomst voor de herdenking van Sint-Stefanus, de eerste christelijke martelaar of protomartyr.

Fabrizio Bisconti was ook sovrintendente van de catacomben van Italië bij de Pontificia Commissione di Archeologia Sacra, waar hij jarenlang ijverde voor het behoud van de catacomben in heel Italië. Hij bevorderde, leidde en coördineerde talrijke opgravings- en restauratiecampagnes in de Romeinse catacomben, vaak met behulp van innovatieve technieken.

Zijn actieve lidmaatschappen bij tal van wetenschappelijke en prestigieuze verenigingen passen niet op een A4-tje. Bisconti maakte onder meer deel uit van het Pontificia Accademia Romana di Archeologia, van het Istituto Archeologico Germanico (Deutsches Archäologisches Institut Rom), het Comitato Promotore Permanente del Congresso Internazionale di Archeologia Cristiana en van het Comitato tecnico-scientifico per l’Archeologia del Ministero dei Beni Culturali.

Fabrizio Bisconti is de auteur van meer dan tweehonderd publicaties, waaronder vele boeken en monografieën en duizenden artikelen. Als redacteur en eindverantwoordelijke van de serie ‘Ricerche di Archeologia e Antichità Cristiane’ voor Tau Editrice, werd zijn zeldzame talent duidelijk om moeilijke technische onderwerpen om te zetten in voor iedereen begrijpelijke en duidelijke teksten, zonder daarbij in te boeten aan de wetenschappelijke relevantie.

Hij werkte ook vele jaren mee aan de L’Osservatore Romano en een aantal van zijn artikels uit die Vaticaanse krant werden verzameld en gepubliceerd in de bundel Primi Cristiani. Le storie, i monumenti, le figure dalla Libreria, die in 2013 werd uitgegeven door de Editrice Vaticana, de uitgeverij van het Vaticaan.

Eén reactie to “Befaamde archeoloog Fabrizio Bisconti onverwacht overleden in Rome”

  1. Yves Sarre Says:

    Mijn leeftijd, maar iets verdienstelijker voor de mensheid dan ik,

    Mvg paps

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.