Belangrijk nieuws voor wie de komende twee jaar in Rome een avondlijk uitstapje plant en daarvoor de metro wil gebruiken. Op zowel de metrolijnen A als B worden de komende maanden grote onderhouds- en veiligheidswerkzaamheden uitgevoerd.
De meeste werkzaamheden zullen ’s nachts gebeuren. Daardoor zullen de ritten van Metro B van 19 april tot 6 juni elke avond om 21 uur stoppen. Vanaf 15 juni is het de beurt aan Metro A. Vanaf dan zullen de ritten ook op die lijn om 21 uur eindigen en dit voor een periode van anderhalf jaar.
De Romeinen en toeristen, zodra die tenminste weer naar Rome reizen, zullen de komende 24 maanden op de verschillende metronetten dus te maken krijgen met een dienstregeling die reeds om 21 uur eindigt.
Voor de Metro C-lijn blijft alles voorlopig bij het oude, al zullen er de komende maanden op het knooppunten van lijn A en C (San Giovanni) en op het knooppunt tussen lijn B en C (Colosseo) wel nog een aantal ingrepen nodig zijn.
Er circuleren in het stadhuis ook plannen om de energiecrisis aan te pakken. Eén van de pistes die worden onderzocht is het hele metronet voor onbepaalde tijd elke dag om 20 uur stil te leggen.
In een ander voorstel om elektriciteit te besparen, wordt eraan gedacht om de monumentale sfeerverlichting in de stad tijdelijk uit te schakelen. Maar dat is dus een ander verhaal en bovendien is het nog lang niet zover.
De totale kostprijs van de renovatiewerken aan beide metronetten wordt geraamd op 1,2 miljard euro. De stad Rome kan gebruik maken van een lening van 425 miljoen euro die het Ministerie van Transport reeds in 2017 verstrekte voor dringende onderhoudswerken aan de stedelijke metrolijnen.
Dat geld werd door allerlei administratieve en politieke complicaties echter nooit uitgegeven, net zomin als er werken werden uitgevoerd. Het voordeel is dat er nu geld voor de komende renovatiewerken aan het metronet beschikbaar is, zij het slechts een derde van de vereiste som.
Bovendien valt het nog af te wachten of de kostenraming overeind blijft. De bouwbudgetten van dergelijke grote projecten durven in Rome al eens uit de hand lopen.
De metrolijnen A en B zijn, hoewel er doorheen de jaren op bepaalde trajecten weleens wat onderhoudswerken werden uitgevoerd, volledig versleten en bereikten eigenlijk al langer het einde van hun technische levensduur.
De grootschalige renovatie is dus meer dan dringend nodig. Er zal niet alleen aan de sporen worden gewerkt. Ook een aantal perrons worden heraangelegd en de systemen voor brandbestrijding worden volledig vernieuwd.
Metrolijn A (de oranje lijn) rijdt tussen de stations Anagnina en Battistini. Toeristisch belangrijke centrumhaltes zijn onder meer Vittorio Emanuele, Repubblica, Barberini, Spagna, Flaminio en Ottaviano.
Metrolijn B (de blauwe lijn) rijdt tussen de stations Rebibbia en Laurentina. Belangrijke centrumhaltes zijn Basilica San Paolo, Piramide, Circo Massio, Colosseo, Cavour, Castro Pretorio en Policlinico. Zowel metrolijn A als B passeren ook in station Termini.
In 1942 was in Rome een universele wereldtentoonstelling gepland, die zou worden uitgebouwd in het zuiden van Rome, de huidige EUR-wijk.
Er werden een groot aantal bezoekers verwacht en om die snel te kunnen vervoeren besloot de regering een metrolijn te bouwen van het spoorwegstation Termini naar de expo-terreinen in het zuiden van de stad. In 1938 werd begonnen met de bouw.
Door de politieke situatie en de daaropvolgende Tweede Wereldoorlog kwam er zowel van de tentoonstelling als van het aanleggen van de metro niets terecht.
De metrowerken werden uitgesteld en pas op 10 februari 1955 werd de eerste metrolijn geopend tussen Termini en Laurentina, in de huidige wijk EUR (Esposizione Universale di Roma), het terrein waarop de wereldtentoonstelling had moeten plaatsvinden.
De opening gebeurde door de toenmalige president Luigi Einaudi. De uitbreidingen van de lijn aan beide zijden zouden nog vele jaren op zich laten wachten.
In 1959 werd de bouw goedgekeurd van lijn A, grotendeels volgens een plan dat al in 1941 was ontworpen. De werken begonnen in 1964 en kregen af te rekenen met een enorme reeks vertragingen en onvoorziene gebeurtenissen, voornamelijk als gevolg van een slechte organisatie.
Allereerst veroorzaakten de graafwerken in openlucht een enorme verkeersoverlast in het zuidoosten van Rome. De werkzaamheden werden uiteindelijk zelfs vijf jaar onderbroken.
Daarna werden ze hervat waarbij gebruik werd gemaakt van een nieuwe ondergrondse boortechniek, die weliswaar het verkeersprobleem gedeeltelijk oploste, maar wel enorme schade veroorzaakte aan talrijke woongebouwen in de omgeving van het spoor.
Straten en gebouwen begonnen scheuren, barsten en verzakkingen te vertonen omwille van de sterke trillingen tijdens het graven. Archeologische vondsten in de omgeving van Piazza della Repubblica zorgden eveneens voor flink wat vertraging.
In die tijd was er al iets meer aandacht voor het archeologische erfgoed, maar vergeleken met vandaag werd aan de meeste kleinere ontdekkingen doorgaans nogal snel voorbijgegaan.
De omgeving van de vroegere Thermen van Diocletianus werd wel goed bestudeerd. De A-lijn werd uiteindelijk pas in 1980 geactiveerd.
Geef een reactie