Rome schaft nieuwe vuilnisbakken alweer af

Precies een jaar nadat Virginia Raggi, de vorige burgemeester van Rome, nieuwe vuilnismanden introduceerde in het historische stadscentrum, worden ze alweer afgevoerd. Het gaat om 1.500 exemplaren.

De vroegere gietijzeren vuilnisbakken keren terug. Het nieuwe stadsbestuur vindt de oudere exemplaren veel functioneler dan het nieuwe ontwerp dat Raggi liet maken. Het ontwerpproces had overigens vijf jaar geduurd.

De ijzeren manden die vorig jaar in het stadsbeeld verschenen, werden bovendien massaal bespot door de Romeinen. Ze werden vergeleken met een vuurkorf, een ouderwetse paraplubak, een emmer of een urne.

vuil(2)

Een uitvaartonderneming liet cynisch weten ze wel mooi te vinden omdat het hun huisstijl is, maar verklaarde dat ze zelf toch iets kleinere exemplaren gebruiken. Anderen zien er eerder een grote mand in zoals slangenbezweerders die gebruiken.

Critici wezen ook op het feit dat de vuilnisbakken nogal klein zijn, gezien het vele afval dat de toeristen in normale tijden in het centrum produceren en achterlaten.

vuil(11)

Bovendien ontbreekt op de nieuwe vuilnismanden ook de in Rome al jaren gangbare sigarettenblusser, een afzonderlijk compartimentje waarin rokers hun peuken kunnen uitdrukken vooraleer ze in de vuilnisbak te werpen.

Het stedelijke afvalbedrijf AMA reageerde vorig jaar op de negatieve commentaren met een persbericht waarin het verklaarde dat werd gekozen voor een sober en minimaal ontwerp dat geïnspireerd is door de amforen uit de klassieke Romeinse tijd. De keuze voor de antracietgrijze kleur ligt in lijn met het stadsmeubilair in het centrum, verklaarde AMA.

De huidige vuilnismanden zijn in geen enkel opzicht functioneel. Er kan niet echt veel vuilnis in en ze hebben bovenaan niet eens een asbakje zoals de vorige vuilnisbakken.

vuilnis (1)

Dat remt de slechte gewoonte af om sigarettenpeuken op de grond te gooien. De oudere gietijzeren vuilnisbakken vallen bovendien beter op, zegt Stefano Marin, schepen/wethouder van Milieu.

Toen in 2015 de terrorismedreiging toenam, werden in Rome de klassieke degelijke gietijzeren vuilnisbakken tijdelijk vervangen door loshangende en doorzichtige plastic zakken aan een ringvormige houder.

De plaatsing gebeurde op vraag van de veiligheidsdiensten overigens in de meeste grote Italiaanse steden.

vuil(1)
De plastic zakken waren niet alleen lelijk, maar scheurden ook vaak waardoor het afval verspreid op de grond terechtkwam. Bij wat sterkere wind waaiden de zakken ook weg waardoor de inhoud op straat werd verspreid.

Ook de talrijke hongerige zeemeeuwen in Rome hadden geen enkele moeite om de zakken kapot te pikken zodat de inhoud er alsnog uitviel en de vogels erin konden rondscharrelen, op zoek naar weggegooide lekkere brokjes.

vuil(16)

Meer veiligheid was ook het argument dat het vorige bestuur na de spottende reacties van talrijke Romeinen ter verdediging van de plaatsing inriep. De doorzichtigheid van de nieuwe metalen vuilnismanden zou het voor terroristen bijvoorbeeld moeilijk maken om er een bom in te verstoppen.

De nu alweer afgedankte vuilnisbak ziet eruit als een soort ijzeren mand. De vuilnisbak is vervaardigd met afgeknotte ringvormige metalen banden die ongeveer 4 cm uit elkaar staan, zodat de inhoud nog altijd te zien is.

vuilnis (4)

Dat was toen één van de voorwaarden die werd geëist door de politie en de antiterrorisme-eenheden in Rome.De metalen stroken zijn bevestigd op interne structurele ribben, geplaatst op een stevige stalen basis die verzwaard is met beton. De vuilnisbak is samengesteld uit twee delen (een vast en een mobiel), met een passende scharnier.

Daarmee kan het geheel snel worden geopend zodat de doorzichtige afvalzakken die erin worden geplaatst snel kunnen worden weggehaald en vervangen door een nieuwe zak.

Het systeem maakt ook een snelle visuele inspectie mogelijk, wat dus ook een veiligheidsvereiste was. Maar dit type vuilnismand verdwijnt dus in de nabije toekomst uit het straatbeeld in Rome.

Eén reactie to “Rome schaft nieuwe vuilnisbakken alweer af”

  1. martin tukker Says:

    Laten ze de bakken maar te koop zetten. Ik vermoed dat ze dan snel allemaal zullen zijn verkocht

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.