Van Rome naar Brindisi

In de voetsporen van Paolo Rumiz

Robert Schmits, een Nederlander die al vele jaren in Rome woont en werkt, wil met enkele vrienden de Via Appia Antica afwandelen, van Rome tot in Brindisi. De wandeling is bedoeld als cultureel evenement om de beroemde weg beter bekend te maken en om bezoekers en wandelaars ertoe aan te zetten om het traject te leren ontdekken.

Zij zoeken ook nog iemand om mee te wandelen. Wie interesse heeft kan contact opnemen via de onderstaande coördinaten. De wandeling wordt georganiseerd door de Romeinse culturele vereniging Mos Maiorvm die zich bezighoudt met de studie, re-enactment en de historische reconstructie van het oude Rome.

De vijf wandelaars, allemaal liefhebbers van geschiedenis en van de Via Appia Antica, vertrekken vandaag om 9 uur vanaf het Forum Romanum naast de Boog van Septimius Severus.

Het groepje verwacht in Brindisi aan te komen op 22 mei. Ze zullen de tocht bovendien afleggen in originele kleding zoals de burgers in het oude Rome die droegen, waaronder dus ook sandalen.

wandelaars_appia (2)

Naast de liefde voor de natuur, is een belangrijke drijfveer voor de tocht de bewondering voor het boek Appia van Paolo Rumiz die in 2015 met vijf vrienden dezelfde tocht maakte en in zijn werk in detail de huidige toestand van de oude Via Appia beschrijft.

Ook de verdwenen delen van de Via Appia werden door Rumiz in kaart gebracht. Dat boek is overigens nog steeds verkrijgbaar en werd ook vertaald in het Duits en het Frans.

appia_rumiz

De groep wil de Via Appia ook promoten als alternatief voor andere bekende wandelroutes in Europa.

Iedereen kent wel de pelgrimswandeling naar Santiago de Compostela, maar veel minder mensen weten iets van de geschiedenis van één van de oudste wegen ter wereld waarover koningen, keizers en talrijke beroemdheden zoals Cicero, Apollodorus van Damascus, en Vergilius hebben gewandeld.

Met onze wandeling willen we meer interesse wekken voor de Via Appia, vooral in het buitenland, en ervoor zorgen dat de weg weer zijn oude status krijgt als wandelroute in de richting van de prachtige streken en de mooie dorpen en steden van Zuid-Italië, aldus Schmits.

Met de wandeling wordt ook geld ingezameld. Het doel is om 100 euro per gelopen kilometer op te halen, met een einddoel van in totaal 53.000 euro na het afleggen van de ongeveer 530 kilometer lange tocht.

Het grootste deel, ruim 30.000 euro, gaat naar Artsen Zonder Grenzen om slachtoffers te helpen van conflicten, aardbevingen, epidemieën en andere rampen. Doneren kan hier. Het minimumbedrag is 5 euro.

via_appia

De Via Appia of Regina Viarum, de eerste verharde weg in Europa die 2334 jaar geleden is aangelegd, van Rome naar Capua en vervolgens naar Benevento en Brindisi, is genoemd naar Appius Claudius Caecus, de Romeinse censor die opdracht gaf tot de aanleg van het eerste deel van deze prachtige weg naar Capua. De weg werd gebruikt als snelle militaire route naar het zuiden tijdens de oorlog die uitbrak tussen Rome en de Samnieten.

De Via Appia is meer dan het stukje weg dat vele mensen weleens hebben gezien tijdens een bezoek aan Rome. Dit eerste mooie gedeelte werd gered van verdere vernietiging en degradatie door de Italiaanse archeoloog en activist Antonio Cederna die in de jaren ‘90 van de vorige eeuw mee de aanzet gaf tot wat vandaag bekend is als het Parco Regionale dell’Appia Antica.

wandelaars_appia (1)

We willen van de Via Appia één van de belangrijkste wandelroutes maken die van Rome naar Brindisi of vice versa, van Brindisi naar Rome kunnen worden gelopen.

Onze wandeling is ook bedoeld als verkenning. We gaan in gesprek met de autoriteiten van de steden en dorpen langs de Via Appia om te kijken of we de komende jaren evenementen en grotere wandelingen met meer mensen kunnen organiseren, besluiten de wandelaars.

Je kan de dagelijkse avonturen van Robert Schmits en zijn vrienden volgen op de website Appia Hic et Nunc.

www.appia-hicetnunc.com

Contact: Robert Schmits
E-mail: robert.schmits@gmail.com
Tel. +39 392 036 0775

Lees ook:

20 miljoen euro om de Via Appia in ere te herstellen van Rome tot Brindisi

appia_wandelaars2

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.