Toeristische sector beleeft vrij goede paasperiode, maar herstel is nog ver weg

Het toerisme in Rome heeft in de voorbije paasperiode een behoorlijke heropleving gekend, met als hoogtepunt het paasweekend, toen er ongeveer 583.000 bezoekers in Rome hebben overnacht.

Dat blijkt uit cijfers van Federalberghi Roma, de vereniging van hoteluitbaters. Van een groot herstel is echter nog lang geen sprake. Pre-corona, met Pasen 2019, waren er 40 procent meer toeristen in de stad dan dit jaar het geval was.

Italianen lijken nog steeds de voorkeur te geven aan vakantieplekjes in eigen land. In de paasperiode waren 26 van de 30 bestemmingen Italiaans en slechts vier buitenlands.

Bij de internationale bestemmingen scoorde vooral het Spaanse Tenerife goed. In eigen land bleek de stad Rome voor de Italianen de populairste bestemming, gevolgd door het eiland Elba, Firenze, Napels en Jesolo.

Federalberghi is blij met de redelijke bezoekerscijfers in de paasperiode die door de vele late boekingen zelfs nog iets hoger lagen dan begin dit jaar werd verwacht. Het was twee jaar geleden dat er nog zoveel toeristen tegelijk in Rome waren.

toerisme_rome (6)

In de beide pandemiejaren waren er lange periodes waarbij de toeristenstroom vrijwel volledig stilviel, talrijke hotels noodgedwongen de deuren moesten sluiten en in de hele sector personeel werd ontslagen.

Ook vandaag is nog steeds een derde van de ongeveer 1.250 hotels in het historische centrum gesloten. Sommigen openen wellicht nooit meer. Naar schatting 8.000 mensen lopen in de nabije toekomst kans om hun baan te verliezen.

Hoewel voorzichtig wordt gehoopt dat de trend van het stijgende aantal toeristen zich de komende maanden zal voortzetten, worden dus nog lang geen vreugdekreten geslaakt in de sector.

Giuseppe Roscioli, de voorzitter van Federalberghi, merkt op dat het overigens niet de eerste keer is dat in de voorbije twee jaar tekenen van herstel werden vastgesteld. Zo begon vorig najaar in september veelbelovend, maar zakte het aantal overnachtingen tegen eind oktober weer helemaal in elkaar.

Zowel in 2020 als in 2021 werd de toeristische sector voortdurend geconfronteerd met nieuwe en onverwachte problemen en uitdagingen, zoals nieuwe covidvarianten, aangescherpte coronamaatregelen en vaccinatiepasjes.

De meeste hoteluitbaters zijn nog bezig om voldoende geld bij elkaar te krijgen om de schulden te vereffenen die ze bij de banken zijn aangegaan om te kunnen overleven.

Federalberghi gaat ervan uit dat het volledige herstel van de toeristische sector in Rome niet vóór 2024 mogelijk zal zijn. Sommige studies schuiven zelfs 2025 naar voor als het jaar waarin voor het eerst weer cijfers zullen worden gehaald zoals die in de pre-coronaperiode gangbaar waren.

toerisme-rome-algemeen (12)

Het stadsbestuur van Rome denkt intussen ook na over nieuwe strategieën om het toerisme nieuw leven in te blazen. Er wordt veel verwacht van de komst van het Vaticaanse Jubeljaar, maar dat vindt pas in 2025 plaats.

Er wordt eveneens veel hoop gesteld op de organisatie van de universele wereldtentoonstelling, Expo 2030, maar daarop is het nog langer wachten en het is bovendien nog niet eens zeker dat Rome dat zes maanden durende evenement mag organiseren.

Geld om te investeren is er in ieder geval. Het Piano Nazionale di Ripresa e Resilienza (PNRR) of het Italiaanse Herstel- en Veerkrachtplan, heeft 191,5 miljard euro Europees geld in de kassa. De Italiaanse staat voegt daar nog eens 30,6 miljard euro aanvullende middelen aan toe.

Burgemeester Gualtieri wil een deel van dat geld gebruiken om Rome mooier, moderner en kwalitatiever te maken, maar ook om de mogelijkheden van de stad uit te breiden om grote evenementen aan te trekken te vergroten. Gualtieri wil ook het congrestoerisme stimuleren.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.