In het voetgangersgebied van de Via del Corso, dat is de verbindingslaan tussen Piazza Venezia en Piazza del Popolo, worden opnieuw kasseien gelegd. De vele oneffenheden in de basaltstenen tegels op de voetpaden worden weggewerkt.
Het trottoir zelf wordt volledig heraangelegd op straatniveau. Nu struikelen regelmatig mensen wanneer ze van de ene naar de andere kant van de straat wandelen terwijl ze alleen maar oog hebben voor de etalages. De werkzaamheden zijn vlak na de paasvakantie begonnen en zullen minstens vijf maanden duren.
De heraanleg van de Via del Corso gebeurt in verschillenden fasen. De eerste ingreep vertrekt vanaf Largo Carlo Goldoni, dat is de plek waar de Via de Corso de Via dei Condotti kruist, de winkelstraat die recht naar de Spaanse Trappen leidt.
Eerst worden de trottoirs aangepakt. De werken verlopen tegelijkertijd in twee richtingen, van Largo Carlo Goldoni naar zowel Piazza del Popolo als naar de richting van Piazza Venezia.
De handelaars in de straat vrezen langdurige overlast, daarom worden verschillende ploegen arbeiders ingezet die actief zullen zijn van 6 uur in de ochtend tot 22 uur ’s avonds.
Deze werken duren in principe tot 20 juli, waarna de wegenbouwwerf zich verplaatst naar het straatgedeelte en de eigenlijke plaatsing van de kasseien begint.
Alles zou moeten klaar zijn tegen 10 september, maar de ervaring leert dat dergelijke deadlines in Rome zelden worden gehaald. Ditmaal is de druk van de winkeliers op het stadsbestuur echter erg groot om er wat spoed achter te zetten.
Fabrizio Russo, de voorzitter van de handelsvereniging Confcommercio Centro Storico, heeft van schepen/wethouder van Openbare Werken Ornella Segnini de garantie gekregen dat voorafgaand aan de werken, ook een nauwkeurige controle zal plaatsvinden van de ondergrondse kabelgoten en de elektriciteitsleidingen.
Dit om te vermijden dat de pas heraangelegde straat enkele maanden na de voltooiing opnieuw moet worden opgebroken. Er wordt onder meer nagegaan of alle onderstations en leidingen voldoende capaciteit hebben om de toenemende behoefte aan elektriciteit in de omgeving aan te kunnen.
In de zomer wordt in Rome door de vele airco-toestellen zodanig veel stroom gebruikt dat het elektriciteitsnetwerk weleens durft uitvallen. Er verschijnen ook steeds meer laadpalen voor elektrische auto’s in het Romeinse straatbeeld, wat de energiebehoefte nog doet toenemen. Rome wil wat de capaciteit van de elektriciteitsvoorziening betreft, niet voor verrassingen komen te staan.
De Via del Corso krijgt ook nieuwe bijkomende camerabeveiliging. Er wordt een nieuwe generatie camera’s geplaatst die uitgerust zijn met ultramoderne infraroodtechnologie, waardoor ook ’s nachts duidelijke en scherpe beelden kunnen worden gemaakt.
Rome beschikt in het hele historische centrum al over een gesofistikeerd en uitgebreid cameranetwerk, maar vooral in de omgeving van Palazzo Chigi en het parlement vindt de stad het nodig om zoveel mogelijk elektronisch toezicht te kunnen oefenen.
Handelaars en hun leveranciers krijgen in de Via del Corso ook een extra uur om te laden en te lossen. Die tijd veschuift van 10 uur naar 11 uur. De handelsvereniging had daarop aangedrongen omdat de winkels pas om 10 uur opengaan. Vele handelaars moesten hun personeel vaak vroeger laten komen en hen een extra uur betalen om ze toezicht te laten houden op het leveren van de goederen.
Het stadsbestuur heeft dat extra uur toegestaan, maar daartegenover staat dat na 11 uur de controles streng zullen zijn en dat zonder aarzelen boetes zullen worden uitgeschreven voor wie toch nog iets komt afleveren in de straat.
Vandaag nemen vele handelaars en leveranciers het niet zo nauw met de afgesproken tijden en worden ook amper boetes uitgeschreven als ze die niet respecteren.
Leveranciers zijn het gewoon om de hele dag en zelfs in de late namiddag, wanneer de straat drukbevolkt is met voetgangers, nog snel even met een bestelwagen tot aan een winkel te rijden. Dat wordt dus in de toekomst niet meer getolereerd.
Ten slotte wordt in het voetgangersgebied van Largo Carlo Goldoni tot aan Piazza del Popolo elke 200 meter een openbare defibrillator geplaatst. Een defibrillator is een apparaat dat door het toedienen van een elektrische schok het hart van een bewusteloze patiënt kan laten stoppen met fibrilleren, waardoor het opnieuw in een normaal ritme wordt gebracht.
De toestellen hebben op vele plekken al bewezen dat ze levensreddend kunnen zijn en Rome wil in de aanloop naar het Jubeljaar in 2025 op de drukste plaatsten in de stad een aantal defibrillatoren plaatsen. De eerste apparaten komen in de nabije toekomst dus in de heraangelegde Via del Corso.
Geef een reactie