Achter de schermen van het Vaticaan

Lezing door Vaticaankenner Tom Zwaenepoel

Donderdag 19 mei om 20 uur
Cultureel centrum De Romaanse Poort (loka​al A.1.3.)
Brusselsestraat 63 in 3000 Leuven
(Klik hier voor het routeplan)

vaticaan

In deze lezing gaat Vaticaankenner Tom Zwaenepoel in op wat er verborgen ligt achter de hoge, dikke muren van de kleinste staat te wereld: Vaticaanstad. Paus Franciscus is niet alleen het hoofd van de rooms-katholieke Kerk maar ook het staatshoofd van dit landje.

Tom Zwaenepoel geeft een kort overzicht van de belangrijkste Vaticaanse gebouwen: de vier hoofdbasilieken, de Vaticaanse musea en tuinen, de Sixtijnse Kapel en het apostolisch paleis.

Verder stelt hij de protagonisten van deze ministaat voor en bespreekt hij kort het leven in de Staat van Vaticaanstad. Zo komen ook het protocol en de veiligheidsdiensten van de paus aan bod.

Tot slot gaat hij ook in op het Argentijnse pontificaat. In welke mate is paus Franciscus een ‘revolutionaire’ paus? Wat heeft hij tot nu toe al gerealiseerd en wat zijn de grootste hindernissen in zijn plan om de Romeinse Curie te hervormen?

vaticaanstad (6)

Dr. Tom Zwaenepoel (° Brugge 1970) is verbonden aan de Universiteiten Gent en Bayreuth en aan de Abdijschool van Zevenkerken; in het kader van de Erasmus-docentenuitwisseling geeft hij gastlezingen aan de Finse universiteiten van Oulu en Turku.

Hij publiceerde bij uitgeverij Lannoo verschillende boeken over het Vaticaan en de paus. Hij ontmoette op 27 december 2017 de Paus persoonlijk in de audiëntiezaal van het Vaticaan en overhandigde hem twee van zijn boeken die aan hem opgedragen zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.