Toekomstige kardinaal Luc Van Looy weigert titel

Paus Franciscus heeft het verzoek van de voormalige bisschop van Gent Luc Van Looy ingewilligd om hem op 27 augustus geen kardinaal te maken. De paus had al eerder de namen bekend gemaakt van 21 toekomstige kardinalen, waaronder dus ook Van Looy (80).

Op het nieuws van de kardinaalscreatie van emeritus bisschop van Gent Luc Van Looy kwam naast heel wat positieve reactie, ook kritiek, laat de Bisschoppenconferentie weten in een mededeling.

De Bisschoppenconferentie is een overlegorgaan waarin de bisschoppen van een land of een groep landen samen vergaderen over zaken van gemeenschappelijk belang..

Van Looy kreeg destijds kritiek dat hij niet daadkrachtig genoeg zou opgetreden zijn in een zedenzaak, toen hij nog bisschop van Gent was.

vaticaan

Een priester zou kinderen hebben misbruikt in een internaat in Congo, toen hij daar lang geleden lesgaf. De zaak raakte in 2001 bekend, waarna de priester, inmiddels deken in Sint-Amandsberg, ontslag nam.

Luc Van Looy was toen nog geen bisschop, maar later bleek dat de priester bestuurder was geworden van een vzw voor weeskinderen in Rwanda. Toen dat nieuws in 2011 uitlekte, barstte een storm van kritiek los.

Van Looy, die intussen bisschop van Gent was geworden, maande de priester aan om niet meer naar Rwanda te reizen, en af te zien van zijn pastorale functies.

Het Vaticaan vroeg zelfs om zijn priesterschap af te nemen, maar dat is nooit gebeurd. Integendeel, de man bleef naar Rwanda reizen tot de van de Rwandese ambassade zijn visum weigerde en het land hem persona non grata verklaarde.

Critici vinden dat Van Looy veel meer had kunnen doen en de priester had moeten tegenhouden of naar de politie had moeten stappen met het dossier, vooral omdat de priester intussen ook in het Gentse een meisje zou misbruikt hebben.

Luc Van Looy wil nu vermijden dat de slachtoffers in dit gevoelige dossier opnieuw gekwetst worden. Hij heeft daarom aan de paus gevraagd om hem niet tot kardinaal te creëren. Franciscus heeft dat toegestaan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.