De Romeinse geschiedenis van Gelderland

Op zaterdag 25 juni beleef je de geschiedenis van Gelderland in het Valkhofpark, Museum Het Valkhof en De Bastei in Nijmegen.

Bezoekers kunnen zich onderdompelen in het spannende leven van Romeinse soldaten, meer te weten komen over de opkomst van het Romeinse Rijk en de Bataafse opstand.

Het is de bedoeling dat tijdens deze dag vol re-enactment, workshops en andere activiteiten het Romeinse hoofdstuk van de streek echt tot leven komt.

Deze feestelijke zaterdag is onderdeel van de ‘Verhaal van Gelderland Zomertoer’. In deze zomertoer beleef je de complete geschiedenis van Gelderland van de prehistorie tot en met de twintigste eeuw.

Voor jong en oud zijn er elke zaterdag op negen verschillende locaties in Gelderland bijzondere activiteiten te bezoeken die samen meer vertellen over de geschiedenis van de streek.

romeinen_nijmegen

Zaterdag 25 juni is het de beurt aan Nijmegen en worden er diverse activiteiten georganiseerd voor jong en oud. Bij binnenkomst in het Valkhofpark nodigt een archeoloog je uit om de historische heuvel mee af te graven.

Vanaf daar start je je reis door de Romeinse geschiedenis van het park. Ga zelf aan de slag in de ArcheoHotspot of wandel mee langs archeologische resten in de directe omgeving. Ontmoet Bataven, Romeinse soldaten en Germaanse Romeinen en ontdek meer over het leven in het Romeinse Rijk.

Ook zijn er allerlei workshops: ga op exercitie met Baroen, maak een Romeins olielampje of verkleed je als Romein. Eindig je bezoek met een heerlijke proeverij in de Nicolaaskapel samen met de ‘laatste Romein’ Theophanu.

Museum Het Valkhof en De Bastei nodigen bezoekers die dag uit voor verdiepende lezingen van Paul van der Heijden (De Romeinse Gouden eeuw), Joep Hendrikse (Germanisering van de Romeinse samenleving en De Romeinse geschiedenis van De Bastei) en Marenne Zandstra (over een nog onaangekondigde mini-expo).

Zowel het programma in het Valkhofpark als de beide musea zijn vanaf 10 uur ’s ochtends gratis te bezoeken.

zomertour_gelderland

Op diverse andere plekken in Gelderland kun je deze zomer de geschiedenis van Gelderland beleven. Musea en erfgoedlocaties openen hun deuren voor het publiek en brengen de Gelderse
geschiedenis tot leven.

De zomertoer wordt afgesloten met een groots finaleweekend op 13 en 14 augustus bij kasteel Cannenburch in Vaassen.

Het initiatief voor de Verhaal van Gelderland Zomertoer komt van Erfgoed Gelderland. De zomertoer is een samenwerking van Erfgoed Gelderland, Omroep Gelderland en verschillende erfgoedorganisaties en wordt ondersteund door de provincie Gelderland.

Meer informatie over de activiteiten, tijden en locaties vind je op deze website.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.