Luigi Di Maio stapt uit Vijfsterrenbeweging

Minister van Buitenlandse Zaken Luigi Di Maio heeft zijn partij Movimento 5 Stelle (M5S) of de Vijfsterrenbeweging verlaten.

Hij richt een nieuwe parlementaire fractie op, Insieme per il Futuro (Samen voor de Toekomst), die de regering van Mario Draghi blijft steunen.

Ongeveer vijftig voormalige M5S-afgevaardigden en een tiental senatoren zouden zich in die nieuwe groep bij Di Maio voegen. Di Maio beloofde dat de nieuwe groep de regering van Draghi met loyaliteit en toewijding zou steunen.

Di Maio beschuldigde de M5S, geleid door de voormalige Italiaanse premier Giuseppe Conte, van het ondermijnen van de overheidsinspanningen om wapens naar Oekraïne te sturen en van het verzwakken van de internationale reputatie van Italië. Conte trok de wapenleveringen al meermaals in twijfel.

Door de strubbelingen komt de regering-Draghi onder druk te staan. De M5S is nu niet langer de grootste partij in in de regeringscoalitie.

De kans bestaat ook dat Conte de volledige Vijfsterrenbeweging terugtrekt uit de regering. Ook zonder de M5S heeft Draghi nog een meerderheid, maar het zou de positie van de premier wel verzwakken.

Tenzij de regering vroeger zou vallen, zijn er pas in het voorjaar van 2023 parlementsverkiezingen gepland.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.