Bekijk de Romeinse oudheid tijdens een busrit

In Rome werd tijdens het voorbije weekend een nieuwe toeristische busrit voorgesteld. De bus maakt een korte rondrit door het centrale archeologische gebied van de stad.

De vensters in de bus fungeren als een soort reusachtige VR-bril, zodat je tijdens de trip de monumentale pracht van het oude Rome kan zien.

De Virtual Reality Bus is een idee van Invisible Cities, een innovatieve start-up uit Ferentino (provincie Frosinone, regio Lazio).

vrbus_rome (1)

De 3D-reconstructies werden volgens de initiatiefnemers gemaakt onder toezicht van archeologen. Het initiatief wordt gesteund door de stad Rome en het Parco Archeologico del Colosseo.

De busrit duurt 30 minuten. Voorlopig zijn er dagelijks zes ritten. Per rit kunnen er veertien mensen mee. De tours zijn afwisselend in het Italiaans en het Engels. Bij het boeken dien je er dus op te letten dat je kiest voor de gewenste taal.

De bus vertrekt van 16.20 tot 19.40 uur (laatste tour), van Piazza della Madonna di Loreto (aan de Zuil van Trajanus, bij het begin van de Via dei Fori Imperiali).

vrbus_rome (3)

Ze voert je vervolgens langs de keizerlijke fora, het Colosseum, de Palatijn, het Circus Maximus en het Theater van Marcellus.

Onderweg maak je door de 3D-reconstructies kennis met Rome zoals het er op die plekken in de oudheid uitzag. Via de vensters van de bus wordt nu en dan een virtueel laagje gelegd op de echte wereld.

In plaats van projecties in een zaal te tonen, brengt dit initiatief de kijkers ter plaatse, tot bij de archeologische site.

vrbus_rome (6)

De belevingsrit is interessant omdat je niet langer een VR-bril op de neus moet zetten. De vensters van de bus zijn in feite beeldschermen, waardoor het actuele uitzicht van de archeologische sites en de monumenten wordt afgewisseld met de situatie zoals die in de oudheid was.

Met de gepatenteerde MOVX-technologie worden de echte bewegingen van de bus gesynchroniseerd met de gereconstrueerde virtuele wereld. Een ware uitdaging gezien de bijzonder slechte staat van de Romeinse wegen.

Volgens de makers zullen de reizigers aan boord daardoor het fysieke gevoel hebben om doorheen het Rome van zowat 2000 jaar geleden te rijden.

vrbus_rome (5)

Aan boord van de bus hoor je ook aangepaste muziek en geluiden, zoals het gejoel van het publiek tijdens de gladiatorengevechten of de wagenrennen.

Er wordt ook gebruik gemaakt van een automatisch geuremissiesysteem. Dat geeft aan boord op bepaalde momenten geurstoffen vrij die werden ontwikkeld door het gespecialiseerde bedrijf Itegra Fragrances.

De geuren moeten het karakter en de identiteit van bepaalde historische plekken versterken.

VR Bus Roma
Dagelijks van 16.20 uur tot 19.40 uur (laatste rit)
Kijk op de website voor de dienstregeling vanaf 1 juli

Vertrek: Piazza della Madonna di Loreto (Zuil van Trajanus)
Deelnemers moeten vijftien minuten vóór het vertrek ter plaatse zijn.
Tijdsduur van een rit: 30 minuten

Kostprijs ticket: 15 euro
Tickets kunnen online worden gekocht via de website, telefonisch via 060608, of ter plaatse, aan het loket bij de Zuil van Trajanus. In dit laatste geval riskeer je wel dat de gewenste rit reeds volzet is.

Website VR Bus Roma

Presentatie van de VR Bus Rome (Engels)
Presentatie van de VR Bus Rome (Italiaans)

Promotiefilmpje VR Bus Rome (1)
Promotiefilmpje VR Bus Rome (2)

vrbus_rome (4)

Eén reactie to “Bekijk de Romeinse oudheid tijdens een busrit”

  1. sandrinapr Says:

    Ik heb dit gedaan en eerlijk gezegd zou ik het geen SPQR-lid aanraden. De reconstructies zijn weliswaar prachtig, maar het gaat heel snel en voor het ongeoefende Rome-oog is het moeilijk de verleden en heden aan elkaar te koppelen. Het is een te perfect plaatje van een steriele statische oudheid. De tekst is echt over the top bombastisch. De techniek is nu al verouderd. Het is geen VR, maar een goede diashow. Het geheel duurt amper 20 minuten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.