President Mattarella weigert ontslag van premier Mario Draghi

President Sergio Mattarella weigert het ontslag van premier Mario Draghi nadat de Vijfsterrenbeweging (MoVimento 5 Stelle, M5S) weigerde een belangrijke vertrouwensstemming te steunen. De M5S is de op één na grootste coalitiepartner in de regering.

De president heeft aan Mario Draghi gevraagd om de balans op te maken van de politieke situatie en te bekijken of de regering nog voldoende steun heeft om mogelijk toch nog door te gaan. Woensdag moet de premier verslag uitbrengen bij Mattarella.

Draghi maakte informeel al duidelijk dat hij er eigenlijk meer dan genoeg van heeft, hoewel er nog veel werk wacht. Zo moet de nieuwe begroting nog worden opgemaakt en goedgekeurd.

palazzo_chigi

De M5S, geleid door voormalig premier Giuseppe Conte, weigerde in de Senaat goedkeuring te geven aan een pakket steunmaatregelen voor gezinnen en ondernemers ter waarde van 26 miljard euro. Volgens Conte was dat niet sociaal genoeg.

Ook de plannen voor een afvalverbrandingsoven in Rome werden tegengewerkt door de M5S. Een oplossing voor het enorme afvalprobleem waarmee Rome vooral in de buitenwijken te maken heeft, is nochtans dringend nodig.

Eerder was Conte ook tegen het sturen van meer militaire hulp en wapens aan Oekraïne. Conte beweert dat de regering heeft geweigerd te luisteren naar voorstellen van de M5S.

Uiteindelijk won Draghi gisteren toch de vertrouwensstemming, die werd aangenomen met 172 stemmen vóór en 39 tegen. De premier had echter eerder gewaarschuwd dat hij niet zou regeren zonder de steun van de M5S en vertrok meteen naar Palazzo del Quirinale om zijn ontslag aan president Mattarella aan te bieden.

mario_draghi (1)

Draghi’s brede coalitie, die begin 2021 werd gevormd na de ineenstorting van de regering van Giuseppe Conte, kreeg toen de steun van alle grote partijen in het parlement, met uitzondering van de Fratelli d’Italia (FdI).

Ook de Lega-partij van Matteo Salvini had al eerder gedreigd de regering te verlaten als de M5S de belangrijke stemming zou boycotten.

Enrico Letta, de leider van de centrumlinkse Partito Democratico (PD) liet weten dat vervroegde verkiezingen logisch zijn als de regering het vertrouwen van sommige coalitiepartners verliest.

Giorgia Meloni van de Fratelli d’Italia, die aan de leiding staat in opiniepeilingen, riep alvast op tot onmiddellijke verkiezingen. In principe trekt Italië pas in het voorjaar van 2023 naar de stembus.

De steun voor de Vijfsterrenbeweging is het voorbije jaar sterk afgenomen en onlangs werd de partij gesplitst nadat minister van Buitenlandse Zaken en voormalig leider Luigi Di Maio ontslag nam uit de partij en daarbij de steun kreeg van een zestigtal parlementsleden.

Als coalitiepartner de regering niet steunen is een ernstige zaak. Een regeringscrisis uitlokken midden in een oorlog getuigt van onverantwoordelijkheid en veroordeelt het land tot de afgrond, verklaarde Luigi Di Maio.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.