Burgemeester van Rome pleit voor gratis openbaar vervoer

Roberto Gualtieri, de burgemeester van Rome, stelt voor om vanaf dit najaar in Rome het openbaar vervoer gratis of bijna gratis te maken.

Hij verwijst naar soortgelijke projecten in Spanje en Duitsland. Volgens Gualtieri is er vanuit de staat geld beschikbaar om dat te kunnen financieren.

Op vragen over hoeveel geld het zou gaan, of de maatregel tijdelijk zou zijn en hoelang de staat die steun zou kunnen blijven bieden, ging hij niet in.

atacbus(3)

Het valt nog af te wachten in hoeverre het voorstel realistisch en haalbaar is, zeker nu Italië zich volop in een nieuwe politieke crisis bevindt. Daardoor dreigt het land in stormachtig economisch weer terecht te komen.

Bovendien kampt de openbare vervoersmaatschappij ATAC nog altijd met een torenhoge schuldenberg en een verouderde vloot. Het bedrijf is al jaren verlieslatend en bouwde in het verleden meer dan een miljard euro aan schulden op.

Gualtieri ziet het gratis openbaar vervoer als concrete hulp voor werknemers met een laag inkomen en gepensioneerden. Meer mensen op het openbaar vervoer zou volgens hem ook een bijdrage leveren aan de strijd tegen de klimaatverandering.

3 Reacties to “Burgemeester van Rome pleit voor gratis openbaar vervoer”

 1. Leo De Brabandere Says:

  Denk niet dat dit voor de doorsnee Romein gaat werken. Een Italiaan probeert zijn auto voor de deur te parkeren waar hij moet zijn, en gaat desnoods met de moto of brommer of een elektrische step.

 2. Hendrix Guy Says:

  Niet omdat het te duur was, maar omdat het zijn doel miste: weinig mensen lieten de auto staan, vooral voetgangers en fietsers gingen de bus gebruiken. Dat is natuurlijk niet de bedoeling.
  Echt problematisch in het Romeins voorstel is het idee dat de bus er is voor de sukkelaars die geen centen hebben. Dat de kwaliteit dan erbarmelijk is, doet er niet toe, “want ze betalen toch niet”. Echt een domme foute redenering die OV stigmatiseert.
  Goed OV is kwalitatief top, en wordt door iedereen gebruikt, zoals in Zwitserland, Luxemburg (ook gratis!), München, Wenen, enz

 3. Hugo De Keersmaecker Says:

  In Hasselt hebben ze dat ingevoerd in 1997, en weer afgeschaft in 2013 wegens niet langer betaalbaar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.