Laatste dag voor Festa de’ Noantri in Trastevere

In de Romeinse wijk Trastevere eindigt vandaag het jaarlijkse Festa de’ Noantri. Tijdens dit evenement dat al bijna vijf eeuwen wordt gevierd, tonen de inwoners van Trastevere gedurende een ruime week wie volgens hen de echte Romeinen zijn.

Het is een feest vol kleur, muziek, theater en folklore, met uitbundig versierde en verlichte eetkraampjes dat echter een religieuze oorsprong heeft en waarbij een Madonnabeeld met een geheimzinnige afkomst de hoofdrol speelt.

festa_di_noantri (1)

De voorbije dagen werd gesmuld van porchetta, watermeloen en streekgerechten werd genoten van een concert of theatervoorstelling op Piazza Santa Maria in Trastevere.

Het Festa de’ Noantri lokt duizenden mensen. De sfeer is uitbundig, maar het wordt pas echt gezellig wanneer je door Romeinen mee op sleeptouw wordt genomen en daarbij oprechte belangstelling toont voor de Romeinse geschiedenis, meer bepaald die van Trastevere.

Noantri is dialect (Romanesco of Romanaccio) voor noi altri, waarbij de inwoners van Trastevere de buitenwereld vooral duidelijk willen maken dat zij echt wel “anders” zijn dan de Romeinen die elders in de stad wonen.

Het Romanesco kreeg in de negentiende eeuw een literaire vorm in de sonnetten van onder meer Giuseppe Gioachino Belli (1791-1863) en Trilussa (pseudoniem van Carlo Alberto Salustri (1871-1950). Niet toevallig staan hun standbeelden in Trastevere.

Het eigenlijke Romanesco, dat in de stad Rome en de onmiddellijke omgeving wordt gesproken, verschilt enigszins van de andere Romanesco-dialecten die je in heel Lazio terugvindt en nog door ongeveer 2 miljoen mensen worden gebruikt.

Het huidige Romanesco is een levendige straattaal die zich permanent ontwikkelt met karakteristieke uitdrukkingen, scheldwoorden, afkortingen en grappen.

festa_di_noantri (13)

Maar terug naar het feestgedruis in Trastevere. Je zou het niet meteen vermoeden wanneer je ’s nachts de feestvierders bezig ziet, maar het immens populaire feest heeft een religieuze oorsprong.

Volgens de overlevering zou het Festa de’ Noantri ontstaan zijn in 1535. In dat jaar vonden vissers na een zware storm een cederhouten Mariabeeldje op de oevers van de Tiber.

De ‘Madonna Fiumarola’ (van de rivier) werd geschonken aan de karmelieten van de kerk San Crisogono in Trastevere, één van de eerste parochiekerken van Rome.

Het beeld kreeg een plaats in de San Giovanni Battista dei Genovesi en de Madonna werd al snel uitgeroepen tot patrones van Trastevere. Tot 1890 bevond het beeld zich in een speciaal gebouwde kapel.

Toen die werd afgebroken werd de Madonna overgebracht naar de Sant’ Agata aan Largo San Giovanni de Matha, waar het tegenwoordig permanent wordt bewaard.

Bij speciale gelegenheden, zoals het Festa de’ Noantri, wordt de Madonna echter tijdelijk verplaatst naar de grotere San Crisogono.

Het spreekt vanzelf dat het Madonnabeeld nog steeds een prominente rol speelt tijdens het volksfeest. Bij de start van het Festa dei Noantri wordt het beroemde beeld in een processie door de straten van Trastevere gedragen.

festa_di_noantri (11)

De optocht wordt geopend met een reusachtig kruis, gevolgd door de leden van de diverse broederschappen, gekleed in hun historische kostuums.

Sommige genootschappen zijn vrij recent ontstaan, anderen zoals bijvoorbeeld de Arciconfraternita di Santa Maria dell’Orto zijn zeer oud en ontstonden al in de vijftiende eeuw.

Het is een zeer grote eer om het grote baldakijn met de Madonna te mogen helpen dragen maar het is een zware taak. De dragers beschikken over een schouderkussen onder hun kleding om het gewicht een paar uur lang te kunnen torsen.

De processie stopt wel bij een aantal buurtkerken, waardoor de dragers toch even kunnen rusten. Er wordt even stilgestaan bij de S. Maria della Luce, de S. Giovanni Battista dei Genovesi, de S. Maria dell’Orto, de S. Francesco Ripa en de S. Pasquale.

festa_di_noantri (3)

Het acht dagen durende feest wordt afgesloten met een andere processie die zich ditmaal afspeelt op de Tiber en waarbij de afkomst van de Madonna wordt herdacht.

Dat gebeurt dit jaar op zaterdag 23 juli, waarbij de optocht omstreeks 19 uur start aan de Engelenburcht en rond 20 uur arriveert aan de Ponte Garibaldi. De opgegeven uren kunnen enigszins afwijken.

De Madonna wordt (zonder het zware baldakijn) vooraan in een bootje geplaatst en wordt zo naar Trastevere gevoerd. Enkele andere bootjes begeleiden het beeld.

In de middeleeuwen begon de ceremonie vanaf Porto di Ripetta, waar een grote trap gemakkelijk toegang gaf tot de rivier.

Die typische haven ging echter verloren tijdens de indamming van de Tiber, waarbij de rivier aan beide zijden werd begrensd door enorme kaaimuren. Alleen de (naam van de) Via di Ripetta herinnert nog aan deze verdwenen haven.

De inscheping en het klaarmaken van de boten gebeurt tegenwoordig in de buurt van Villa Giulia in het noorden van de stad, waar de rivier gemakkelijk te naderen is.

festa_di_noantri

De officiële processie begint bij Ponte Sant’Angelo. Er zijn mensen die de boten langs de oevers proberen te volgen, maar je kan de scheepjes ook zien voorbijvaren aan de Ponte Giuseppe Mazzini, de Ponte Principe Amedeo of de Ponte Vittorio Emanuele II.

De meeste mensen staan echter liever op uitkijk bij of in de buurt van Ponte Sisto, waar je de processie niet alleen prachtig ziet naderen maar ze vervolgens, net vóór het Tibereiland, ook ziet afmeren vlakbij Ponte Sisto.

Daarna wordt het beeld naar de Santa Maria in Trastevere gebracht om in alle vroegte, op maandagochtend om 7 uur, alweer processiegewijs, terug te keren naar de vaste standplaats in de Sant’ Agata, en dit tot volgend jaar juli.

www.festadenoantri.it

festa_di_noantri (7)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.