Nieuwe staking bij Ryanair treft 13.000 passagiers

Door een staking van de piloten en het cabinepersoneel bij de Ierse luchtvaartmaatschappij Ryanair worden in België vandaag en morgen een tachtigtal vertrekkende en aankomende vluchten geschrapt.

Vanop Brussels Airport worden verspreid over zaterdag en zondag in totaal twintig vluchten afgeschaft. In Charleroi gaat het om ruim zestig vluchten.

Daardoor zullen meer dan 13.000 passagiers gedwongen zijn een andere vlucht te boeken of hun reis te annuleren. Een aantal vluchten kunnen wel doorgaan omdat ze met een niet-Belgische bemanning vliegen.

ryanair4

De Belgische regering roept getroffen reizigers op om een schadevergoeding te eisen van Ryanair.

De luchtvaartmaatschappij kan zich volgens de Belgische staatssecretaris voor Consumentenbescherming Eva De Bleeker niet beroepen op overmacht.

Werkgevers moeten volgens de rechter stakingen kunnen opvangen. Reizigers kunnen hun geld terugkrijgen of een andere vlucht boeken en daarbovenop een vergoeding van 250, 400 of 600 euro krijgen, zegt de staatssecretaris.

Omdat Ryanair de beslissing pas zo laat heeft bekendgemaakt (minder dan twee weken op voorhand) heb je bovendien recht op een extra compenstatie.

Die loopt van 250 tot zelfs 600 euro per passagier, afhankelijk van de afstand van je vlucht. Die compensatie kan wel gehalveerd worden als Ryanair erin slaagt om je op een andere vlucht te zetten waarvan het aankomstuur niet te veel afwijkt van je oorspronkelijke aankomstuur, laat Laura Clays van de consumentenorganisatie Test Aankoop weten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.