Ontspanningsstrand Tiberis blijft ook na de zomer open

Aan de oevers van de Tiber, vlakbij de Ponte Guglielmo Marconi in het zuiden van Rome, is het ontspanningsstrand Tiberis weer geopend.

Sinds het enkele jaren in het leven werd geroepen, vinden talrijke Romeinen en soms ook wel wat toeristen hun weg naar dit stukje strand aan de rivier. Met dit snikhete weer in de zon gaan liggen is geen goed idee, maar vele Romeinen en bij uitbreiding talrijke Italianen zijn er dol op.

Gelukkig bevindt Tiberis zich in het groen en zijn er volop mogelijkheden om je te ontspannen en af te koelen. Wie hier komt doet het ook om even aan de drukte en de hitte in de stad te ontsnappen.

Tiberis is gratis toegankelijk en behalve op maandag dagelijks open van 8 tot 1 uur en dit tot (voorlopig) 12 september. Nieuw is dat er dit jaar ook avondevenementen zijn en dat het stadsbestuur Tiberis voortaan het grootste gedeelte van het jaar wil openen, tot ver na het zomerseizoen.

De organisatorische aanpak van Tiberis is dit jaar ook volledig anders dan de voorgaande edities. Het strand is nu toegankelijk van ‘s morgens tot middernacht.

Rome werkt al een hele tijd aan de herontwikkeling van de oevers van de rivier en een langdurige opening van Tiberis past daarin.

Het strand is ingericht met een honderdtal ligbedden en vijftig zonneparasols. Ook die zijn gratis te gebruiken. Er zijn vijf douches, waarvan eentje bestemd is voor mindervaliden.

Je kan er deelnemen aan allerlei activiteiten zoals gymnastiek of yogalessen. Er staan pingpongtafels, toestellen waarop je tafelvoetbal kan spelen en er zijn terreinen voor beachvolleybal. Er zijn ook schaduwruimtes en vernevelingsystemen.

Nieuw zijn dus ook de avondevenementen waarbij op vrijdag, zaterdag en zondag muziek van allerlei genres wordt gebracht, van jazz, tot blues en rock. De concerten zijn wel betalend: tickets kosten 10 euro, maar daarbij is een drankje inbegrepen. De avondevenementen beginnen om 21 uur.

Tiberis (1)

Tiberis werd voor het eerst aangelegd in 2018. Dat gebeurde op een stuk herwonnen moerasgrond vlakbij de Marconibrug, tussen de districten San Paolo en Marconi, ten zuiden van het stadscentrum.

In de betrokken zone lag brandgevaarlijk afval en, helemaal verborgen in het groen, bevonden zich zelfs een aantal illegale woningen. Dat werd allemaal opgeruimd waardoor een strook grond van ongeveer 10.000 m² beschikbaar kwam en waarop vervolgens het kunstmatige strand werd ingericht.

Tiberis is niet alleen maar een strand, maar ook een ruimte voor gezelligheid waar je een praatje kan maken, een plek waar ook kinderen zich kunnen amuseren in een schaduwrijke speelruimte en waar je gratis kan sporten. In totaal kunnen er tegelijk 200 mensen terecht.

Tiberis is niet het eerste kunstmatige strandproject aan de Tiber. Reeds in 2005 introduceerde de toenmalige burgemeester Walter Veltroni een strandplek met de naam Tevere Village vlakbij Castel Sant’Angelo, tussen de Ponte Sant’Angelo en Ponte Umberto I. Dat initiatief kende echter niet het verhoopte succes en werd na een paar jaar weer opgedoekt.

Tiberis is één van de initiatieven waarmee het stadsbestuur meer leven wil brengen in de onmiddellijke omgeving van de Tiberoevers. Vooral in het zuidelijke, dicht bebouwde stedelijke gedeelte van het riviergebied, ziet de omgeving er meestal niet zo fraai uit.

Er ligt vaak afval, zowel langs de oevers als in het water (wrakken, gewoon afval, afgeknakte bomen, soms zelfs dode dieren, …). Daklozen en zwervers komen er slapen en er worden zelfs primitieve woningen gebouwd en weer afgebroken zonder enige vergunning. Die quasi-wetteloosheid wil Rome aanpakken met een herontwikkelingsproject voor de hele Tiberzone.

Het grootste probleem langs de Tiber zijn de vaak goed verborgen illegale of gekraakte huisjes langs het riviergebied. De bewoners leven erg onveilig. Bij overstromingen of plots veranderende weersomstandigheden dreigt zelfs levensgevaar.

Het stadsbestuur is er zich ook van bewust dat dergelijke marginaliteit soms ook snel kan ontaarden in kleine criminaliteit. Ook dat wil men voorkomen met het herontwikkelingsproject. Om in het uitgestrekte moerassige gebied illegale hutjes en gebouwtjes op te sporen worden nu en dan drones ingezet.

Het stadsbestuur van Rome en de regio Lazio werken samen inzake het veiligheidsbeheer van de Tiber en de bewaking van de rivier, vooral met de bedoeling illegale zaken en gedrag op te sporen en die problemen ook meteen aan te pakken.

Dat kan gebeuren door uitzettingen, het voorkomen dat illegaal afval wordt gedumpt en, als dat toch gebeurt, het zo snel mogelijk verwijderen. Ook een degelijk groenonderhoud hoort daarbij.

Rome kampt echter met een totale versnippering van bevoegdheden en instanties die te maken hebben met de Tiber. Het is een enorm probleem dat hij het beheer en het onderhoud van de Tiber tientallen instanties betrokken zijn.

De overstromingsgebieden van de Tiber zijn eigendom van de Italiaanse staat maar worden beheerd door de regio Lazio. De bruggen over de rivier, de borstweringen, de trappen vanaf de bruggen naar de Tiberoever, het onderhoud van de ongeveer 70 km fietspaden langs de oevers, het skatepark Ponte della Musica en het gebied rond Ponte Marconi zijn toevertrouwd aan het stadsbestuur van Rome.

Alle andere verantwoordelijkheden zijn in handen van meer dan een dozijn andere instellingen of verenigingen. Zo is het algemene beheer van de rivierbedding (het schoonmaken en het baggeren) een exclusieve regionale bevoegdheid.

Bij de Tiber zijn onder meer betrokken: de verschillende overheden (de stad Rome, de regio Lazio, de gemeente Fiumicino), de havenbesturen (Capitaneria di Porto, Autorità di Bacino, …), verschillende agentschappen en toezichthouders (de Protezione civile, het Dipartimento Tutela Ambientale, het Dipartimento Sviluppo infrastrutture e manutenzione urbana (Simu), het Dipartimento Urbanistica en de stedelijke politie of de Polizia Municipale, de Sovrintendenza Capitolina, …).

Maar ook verenigingen zoals Legambiente Lazio, Retake Roma, Italia Nostra, de Associazione italiana Architettura del Paesaggio Lazio, de Associazione Due ruote d’Italia, Cittadinanzattiva Lazio, de Associazione Tevereterno e Circolo magistrati Corte dei Conti, …) hebben te maken met de Tiber.

Dit lijstje is zeker niet volledig, maar het zorgt nu al voor duizelingen. Het is een voorbeeld van hoe de versnippering van talrijke administratieve diensten en andere belanghebbende partijen elke fatsoenlijke vooruitgang in Rome (en bij uitbreiding in heel Italië) al dan niet gewild (kunnen) afremmen. Er moet in dit verband nog veel werk worden verricht.

Tiberis 2022
Lungotevere Dante 1 (Ponte Marconi), Rome
Dagelijks open van 8 tot 1 uur, behalve op maandag
Gratis toegang
Avondconcerten op vrijdag, zaterdag en zondag (10 euro)
Voorlopig tot 12 september, mogelijk verlengd

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.