Rome zet stewards in op luchthaven

De stad Rome zet speciaal opgeleide stewards in om toeristen en bezoekers actief te onthalen bij hun aankomst op de luchthaven van Fiumicino. De stewards zullen de passagiers verwelkomen zodra ze de ophaalruimte voor de bagage verlaten. Reizigers kunnen onder meer bij hen terecht voor nuttige informatie over de verschillende mogelijkheden inzake openbaar vervoer.

De stewards zullen reizigers ook begeleiden naar de juiste taxi’s. Recent doken opnieuw een aantal klachten op over chauffeurs die toeristen woekerprijzen aanrekenen om hen naar het centrum van de stad te brengen. Dat is streng verboden, want enkele jaren geleden werd voor dergelijke ritten een vast tarief van 50 euro ingevoerd.

luchthavenstewards_taxis (2)

Op de portieren van de taxi’s moeten ook duidelijk de kosten worden vermeld voor diensten aan de luchthavens van Fiumicino en Ciampino. Aan de rechterdeur moet dat in het Italiaans, de linkerdeur brengt dezelfde boodschap in het Engels.

Ook het licentienummer van de taxi moet duidelijk zichtbaar zijn. Op de bordjes zal ook worden vermeld dat alle diensten in dit bedrag begrepen zijn, inclusief het vervoer van bagage. Vroeger werd per stuk vervoerde bagage een extra prijs gerekend.

luchthavenstewards_taxis (5)

De praktijken van sommige taxichauffeurs kregen recent opnieuw aandacht in de media nadat een paar buitenlandse journalisten die al jaren in Rome wonen, werden opgelicht. Zo kreeg iemand te horen dat hij 70 euro zou moeten betalen. Dat moest bovendien in cash gebeuren omdat de terminal voor de betaalbaarten zogenaamd niet zou werken.

Een andere buitenlandse perscorrespondent kwam in Fiumicino aan en zocht een taxi om naar huis te rijden, een relatief korte rit die ongeveer 20 euro had moeten kosten. De journalist werd ronduit geweigerd door de eerste chauffeur. Een tweede taxichaufeur vroeg 40 euro.

Uiteindelijk verklaarde nog een andere chauffeur dat hij de rit zou uitvoeren voor 25 euro. Maar in de auto zaten al drie andere mensen met wie de chauffeur reeds dezelfde afspraak had gemaakt. Dat leverde de man dus 100 euro op. De meter werd uiteraard nooit aangezet.

Bij deze praktijken gaat het dan nog om officiële taxi’s. Daarnaast wordt Fiumicino immers ook geteisterd door illegale taxichauffeurs die zomaar wat bijklussen en geen enkele legitimiteit hebben.

Toeristen die in de aankomsthal van de grootste Romeinse luchthaven arriveren, worden vaak aangeklampt door zogenaamde taxichauffeurs die een aantrekkelijke prijs beloven voor een ritje naar het centrum. Ga daar vooral nooit op in.

Laat je in de aankomsthal nooit meelokken door mensen die zich uitgeven voor chauffeur, ook al tonen ze een zogenaamde officiële badge. Als je dat toch doet, riskeer je een buitensporig tarief te betalen zodra je in Rome arriveert. De illegale taxi’s hebben uiteraard ook geen licentienummer of meter.

Zodra politie-agenten in de aankomsthal verschijnen wordt duidelijk hoeveel illegale chauffeurs op een slachtoffer loeren. Je ziet dan meteen een heleboel wachtende mensen in alle richtingen verdwijnen. Doorgaans staan er minstens een vijftiental zogenaamde chauffeurs of tussenpersonen te wachten aan of vlakbij de uitgangsdeuren van de luchthaven.

Potentiële slachtoffers worden door een medeplichtige in de luchthaven vaak al bij de bagagebanden gespot. De voorkeur gaat naar mensen die duidelijk voor het eerst in Rome zijn, gezinnen met een paar jonge kinderen of oudere koppels.

Interessant voor de illegale chauffeurs zijn reizigers die van intercontinentale vluchten komen, zoals Azië of de Verenigde Staten, want die kennen de manier van werken in Rome zeker niet en zijn doorgaans gemakkelijk in te palmen.

De slachtoffers worden vervolgens meegetroond naar auto’s of minibusjes die ergens in de nabijgelegen parkeergarage staan. Sommige van die busjes hebben acht zitplaatsen en kunnen dus een complete familie of verschillende koppels vervoeren. De prijs van de illegale rit naar het centrum varieert, maar kost doorgaans minstens 50 tot 60 euro per koppel en soms zelfs per persoon.

Ook de man die zo vriendelijk was om de reizigers tot aan hun voertuig te begeleiden, vraagt doorgaans nog eens 20 euro extra voor zichzelf. Sommige chauffeurs rekenen ook nog eens bijkomende kosten aan per meegevoerd bagagestuk of rekenen een zogenaamde volumetaks aan omdat de koffer volgens de wetgeving zogezegd te groot is. Wat natuurlijk onzin is.

luchthavenstewards_taxis (4)

Het spreekt voor zich dat een dergelijke manier van werken voor een enorme omzet zorgt. Met een vol busje (en meestal is dat zo, want de chauffeurs accepteren geen ritten die ze als onrendabel beschouwen) wordt per rit minstens 200 tot 400 euro binnengehaald. Met slechts acht ritten per dag is dat op maandbasis goed voor 50.000 tot 100.000 euro. Allemaal belastingvrij natuurlijk.

Op de tweede luchthaven in Ciampino is de toestand niet veel beter, maar daar is de situatie iets overzichtelijker omdat het er minder druk is. Wie werd opgelicht door een taxichauffeur moet in ieder geval proberen het licentienummer, de nummerplaat of de naam van de chauffeur te onthouden. Toeristen krijgen de raad in dit geval altijd klacht in te dienen.

Hoewel de stad Rome hierin geen directe verantwoordelijkheid heeft, zullen de politiecontroles in de aankomsthal worden opgedreven om de illegale chauffeurs aan te pakken. Nu zijn er dus ook de speciale stewards die de reizigers begeleiden tot bij het gewenste vervoermiddel.

De officiële taxi’s in Fiumicino bevinden zich vlakbij de aankomsthal buiten de luchthaven in een gemarkeerde zone. Ook daar staat altijd een steward om de reizigers die een taxi nodig hebben in volgorde van aankomst naar het juiste voertuig te begeleiden.

De taxi’s staan in een afzonderlijke rij die in de gaten wordt gehouden door zowel bewakers als CCTV-camera’s. Voor illegale taxi’s is het onmogelijk om zich daar tussen te mengen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.