Fratelli d’Italia boekt forse overwinning

Het waren welllicht de meest voorspelbare parlements- en senaatsverkiezingen sinds jaren. Voor het eerst in lange tijd waren de verschillende voorafgaande peilingen het er allemaal over eens dat de rechtse coalitie rond de Fratelli d’Italia (FdI) van partijleidster Georgia Meloni een flink overwinning zou boeken.

Dat gebeurde ook. De voorheen piepkleine partij haalt 26 tot 29 procent van de stemmen binnen. Bij de vorige verkiezingen was dat amper 4 procent.

fratelli_italia

Met de stemmen voor de Lega van Matteo Salvini en Forza Italia van Silvio Berlusconi erbij, ziet het er zelfs naar uit dat het rechtse blok afstevent op een absolute meerderheid van 45 procent of meer.

De linkse partijen krijgen een pak slaag. Zelfs in het historische centrum van Rome, waar de Partito Democratico (PD) al vele jaren de plak zwaait, is massaal voor Meloni gestemd.

Dat had vrijwel niemand verwacht. Partijleider Enrico Letta kondigde na de nederlaag van de PD zijn ontslag aan.

Alle stemmen zijn nog niet geteld, maar de 45-jarige Georgia Meloni, een geboren Romeinse, eist nu al het leiderschap op in de volgende regering. Ze wordt vrijwel zeker de eerste vrouwelijke premier van Italië. De uiteindelijke cijfers en percentages van de verkiezingen volgen later.

Eén reactie to “Fratelli d’Italia boekt forse overwinning”

  1. LEO DE BRABANDERE Says:

    Ook deze regering zal het probleem van Italië niet oplossen. Het probleem van Italië is de regering.
    Dus veel zal er niet veranderen, wat miserie erbij, maar uiteindelijk nieuwe wijn in oude zakken. De volgende keer, waarschijnlijk binnenkort, een nieuw gezicht dat de hemel op aarde belooft en dat dan ook eens kan proberen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.