Gallo-Romeins Weekend brengt Romeinse rivierboot naar Wervik

Het Gallo-Romeins Weekend in Wervik (GRW), dat dit jaar plaatsvindt op 1 en 2 oktober, telkens van 10 tot 18 uur, pakt uit met een Belgische primeur.

Tijdens het weekend zal een replica van een Romeinse rivierboot, de Fridericiana Alexandrina Navis tochtjes op de Leie varen. Bezoekers die er snel bij zijn kunnen meevaren.

Behalve deze blikvanger, is er natuurlijk nog veel meer te beleven tijdens deze vijftiende editie van het Gallo-Romeins Weekend.

wervik_boot_grm (5)

Het Gallo-Romeins Weekend in Wervik is een tweejaarlijks evenement dat de Keltische, Romeinse en Gallo-Romeinse tijd terug tot leven brengt.

De organisatoren maken gebruik van re-enacting en ‘levende geschiedenis’ om de bezoekers kennis te laten maken met deze belangrijke periode uit de geschiedenis.

Voor hen is het een erezaak om zo historisch correct mogelijk te werken. De deelnemende groepen aan het historische gedeelte worden dan ook gecontroleerd en aangespoord om die richtlijn te volgen.

Naast Romeinse militairen zijn er ook heel wat burgers en ambachtslui zodat bezoekers echt wel een idee krijgen hoe men 2000 jaar geleden te werk ging.

wervik_grw

Een extraatje dit jaar is de komst van de Fredericiana Alexandrina Navis (FAN). Dat is een exacte replica van een Romeinse rivierpatrouilleboot. Het schip werd door de Duitse vzw Experience History and Experimental Archaeology (EGEA) gebouwd.

Deze vzw heeft nauwe banden met de Friedrich-Alexander Universiteit in Erlangen-Neurenberg. Ze heeft als doel om geschiedenis en archeologie weer tastbaar te maken op basis van wetenschappelijke feiten. Ze heten niet alleen archeologen van harte welkom, maar ook geïnteresseerden, studenten en scholieren.

Ter gelegenheid van de 275ste verjaardag van de Friedrich-Alexander Universiteit, werd beslist om een replica te bouwen van een Romeins schip in zijn oorspronkelijke grootte en dit onder de leiding van prof. dr. Boris Dreyer.

wervik_boot_grm (6)

De Fridericiana Alexandrina Navis is gebaseerd op twee wrakken die werden ontdekt in Oberstimm en nu worden tentoongesteld in het Romeinse en Keltische museum in Manching.

Ze dateren uit de periode omstreeks 100 na Christus en werden gebruikt als patrouille- en konvooiboten, bewaakten de grenzen en vormden een eerste verdedigingslinie in de wateren van Midden-Franken en langs de Donau.

In december 2016 werd gestart met de reconstructie van de Romeinse rivierboot. De FAN werd in maart 2018 te water gelaten, maakte haar maidentrip in mei en vertrok toen naar de Zwarte Zee. In 2020 raakte de boot aangetast door een agressieve schimmel en moest het vaartuig gedeeltelijk worden hersteld.

Inmiddels heeft de FAN er een broertje bij. De bouw van een nieuwe boot, de Danuvina Alacris (of DVC) begon in mei 2021 met het leggen van de kiel in het kader van het EU Interreg DTP-project Living Danube Limes.

Boten van dit type navigeerden aan de riviergrenzen van het Romeinse Rijk in de vierde eeuw na Christus. Tijdens de voorbije zomer werd met zowel de DVC als met de FAN de Donau afgevaren.

wervik_boot_grm (1)

Om praktische redenen is het niet mogelijk om ook dit schip in Wervik te krijgen, maar dat wordt niet uitgesloten voor een volgende editie van het Gallo-Romeinse Weekend.

De FAN werd via de gewone weg, op een trailer, naar Wervik gebracht. De reis nam twee dagen in beslag nemen en vergde de nodige voorbereiding. Er moesten vergunningen worden aangevraagd en er was op sommige plekken ook politiebegeleiding nodig.

Het feit dat de vzw Gallo-Romeins Weekend samenwerkt met prof. Boris Dreyer komt omdat beide partijen historische correctheid hoog in het vaandel willen houden. Dat was ook de hoofdreden waarom men vanuit Duitsland onmiddellijk positief reageerde om samen te werken.

Soms moeten er wel toegevingen worden gedaan. Zo worden de roeiers omwille van de veiligheid verplicht om reddingsvesten om te doen, maar deze filosofie heeft er wel toe geleid dat het GRW op een positieve manier wordt bekeken door onder andere de academische wereld.

De vzw GRW en met uitbreiding haar zustervereniging vzw Viroviacum Romanum, de oorspronkelijke organisatoren van die historisch evenement, werken steeds vaker samen met archeologen, professoren en geschiedkundigen.

wervik_boot_grm (2)

De FAN komt dus naar België, wordt er te water gelaten en zal ermee gevaren worden. Het is zo goed als zeker dat het de eerste keer is dat er een Romeinse rivierpatrouilleboot in het water in ons land te zien is, maar het is helemaal zeker dat het publiek de kans krijgt om ook actief met de boot te varen.

In Wervik zullen er per tocht 18 passagiers kunnen plaats nemen waarvan 14 op roeiplaatsen. Zes mensen van de FAN, waaronder professor Boris Dreyer, treden op als begeleider om alles onder controle te houden.

Er worden zowel op zaterdag als zondag een zevental korte vaarten voorzien, maar de plaatsen zijn uiteraard beperkt. Deelnemen kost 5 euro en de plaatsen zijn hier te reserveren. De minimum leeftijd om deel te nemen is 16 jaar.

Technische gegevens Fredericiana Alexandrina Navis (FAN)

Lengte: 15,7 tot 16 m
Breedte: 2,7 m
Diepgang: 70 cm
Gewicht: 2.700 kg
Aantal roeiers: 18 tot 20
Snelheid: 6 knopen, iets sneller met wind
Gebouwd met behulp van de tand- en groefmethode.

Alle praktische informatie: www.galloromeinsweekend.be.

Lees hier meer over het ​Universiteitsproject FAN

Foto’s: GRW / FAU

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.