De streamingzender Netflix heeft na het enorme succes van het eerste seizoen van de Duitse televisieserie Barbaren (in het Engels Barbarians) het tweede seizoen op de kijkers losgelaten. Barbaren brengt een geromantiseerd verhaal, maar is gebaseerd op ware historische gebeurtenissen.
De reeks speelt zich af in 9 na Chr. en de periode daarna, toen de Romeinen onder leiding van Publius Quintilius Varus tijdens de beruchte strijd in het Teutoburgerwoud niet minder dan drie complete legioenen kwijtspeelden aan de in opstand gekomen Germaanse stammen.
Het was één van de grootste Romeinse nederlagen ooit. Keizer Augustus had er naar verluidt nachtmerries over.
Het eerste seizoen van deze Duitse fictieserie speelde zich af in zowel het Germaanse als het Romeinse kamp. De reeks bleek niet alleen een goed verhaal en bijzonder fraaie beelden te bevatten, maar was vooral zeer knap en met veel oog voor historische details gemaakt. Re-enactment wordt hier bijna tot in de perfectie uitgevoerd.
Zo spreken de Romeinen in de serie bijvoorbeeld vloeiend Latijn. De uniformen, de militaire rangen, de organisatie van de legioenen en de gevechtstactieken zijn historisch correct. Zelfs de kleinste sieraden, hangertjes of mantelspelden zijn perfecte replica’s van voorwerpen uit de eerste eeuw die bij opgravingen in deze streek zijn gevonden.
Er gebeurden wel een paar praktische toegevingen, zoals het gebruik van stijgbeugels door de ruiters. Die werden in de periode dat het verhaal zich afspeelt nog niet gebruikt.
De serie werd twee jaar geleden erg goed ontvangen, zodanig zelfs dat Netflix al na enkele weken besliste om een tweede seizoen te produceren. Dat is nu dus klaar en omvat zes afleveringen.
Het decor van de serie is andermaal het uitgestrekte Teutoburgerwoud waar verschillende Germaanse stammen in een min of meer gewapende vrede met en naast elkaar leven.
In het eerste seizoen arriveerde het Romeinse leger in opdracht van keizer Augustus in Germania. De Romeinse troepen werden geleid door gouverneur Varus (een mooie rol van Gaetano Aronica) die op zijn beurt wordt bijgestaan door Arminius. De aanwezigheid van die laatste is voor de Romeinen een groot voordeel, want Arminius kent de omgeving.
Als kind woonde Ari, zoals hij toen heette, in deze streek, vooraleer hij in handen viel van de Romeinen en daarna in Rome door Varus persoonlijk werd opgevoed en voorbereid op een militaire carrière. Maar dan ontmoet Arminius oude bekenden en merkt hij wat de Romeinen allemaal aanrichten in zijn vroegere vaderland. Kiest hij partij voor de Romeinen of voor zijn vroegere stamgenoten?
In seizoen twee bevinden we ons een jaar na de beruchte nederlaag van Varus. Een nieuwe Romeinse generaal, Tiberius, bijgestaan door Germanicus, vestigt zich in Germania. Welke plannen heeft hij voor de Germanen in petto? Ari probeert intussen koning van alle stammen te worden, maar een rivaal staat hem in de weg.
Van het eerste seizoen keren Arminius (Laurence Rupp), de onverschrokken Thusnelda (Jeanne Goursaud) en Folkwin (David Schutter) terug. Nieuwe namen op de acteurslijst zijn Daniel Donskoy, Murathan Muslu, Cynthia Micas, Katharina Heyer, Giovanni Carta en Alessandro Fella.
Onvermijdelijk in dit verhaal bevat ook het tweede seizoen van deze serie een flinke portie geweld. Wie de eerste reeks zag wist dat al: in de eerste aflevering van het eerste seizoen wordt meteen duidelijk gemaakt dat de Romeinen allesbehalve lieve jongens zijn als ze op het oorlogspad zijn. Al geldt dat evenzeer voor de ‘barbaren’…!
Geef een reactie