Renovatie Palazzetto dello Sport veel duurder dan verwacht

De renovatie van het Palazzetto dello Sport aan Piazza Apollodoro (Viale Tiziano) in het noorden van de stad blijft aanslepen en de eindafrekening zal een pak duurder uitvallen.

Het was de bedoeling om het gebouw dat wordt beschouwd als een architectonisch meesterwerk van de bekende architect Pier Luigi Nervi, in zijn originele glorie te herstellen.

Het stadsbestuur trok reeds 830.000 euro extra uit, bovenop het budget van 3,1 miljoen euro dat eerder was voorzien.

Zelfs met het bijkomende geld zal het PalaTiziano of het PalaFlaminio zoals het gebouw gekend is in de volksmond, niet volledig bruikbaar zijn.

Er zal uiteindelijk slechts plaats zijn voor 500 toeschouwers in plaats van minstens 3.000. Om het complex helemaal in orde te brengen is er nog eens ruim anderhalf miljoen euro nodig.

Palazzetto_dello_Sport_Roma (3)

Momenteel zijn enkel de vloeren vernieuwd en werden de kleedkamers en douches in orde gebracht. Ook de elektriciteitsleidingen, de verlichting en airconditioning werden vernieuwd en de toegangsvoorzieningen gemoderniseerd. Het dak werd opnieuw waterdicht gemaakt.

Maar om veilig 3.000 toeschouwers te kunnen ontvangen, moeten nog heel wat andere ingrepen gebeuren. Er moeten ook nog interventies komen in verband met de algemene veiligheid. Zo zijn nog niet alle publieke zitruimtes en balustrades hersteld en moet al het glaswerk van de koepel nog worden vervangen.

Het bekende sportcomplex in de Flaminiowijk is ontworpen door architect Annibale Vitellozzi, maar de blikvanger van het gebouw, de elegante koepelconstructie in gewapend beton, is ontwikkeld door de bekende architect Pier Luigi Nervi onder leiding van ingenieur Giacomo Maccagno.

Palazzetto_dello_Sport_Roma (4)

Sinds 2018 is het gebouw gesloten wegens een gebrek aan onderhoud en de daaruit voortvloeiende problemen die zich de voorbije twintig jaar hadden opgehoopt.

De lijst met uit te voeren werkzaamheden was echter behoorlijk lang en toen de werken begonnen, waren er al grote twijfels of de gebudgetteerde 3 miljoen euro zouden volstaan om alles af te werken.

De aanbesteding voor de renovatie van het Palazzetto dello Sport werd gegund aan bouwbedrijf Saico Srl.

We transformeren het Palazzetto dello Sport weer in al zijn pracht tot het architecturale meesterwerk zoals Pier Luigi Nervi het bedoelde. De sportfaciliteit moet opnieuw volledig bruikbaar worden gemaakt voor inwoners en sporters, verklaarde de vorige burgemeester Virginia Raggi bij de voorstelling van het project.

Nu blijkt dat de kostprijsraming van de werken destijds veel te laag was. Een grote verrassing is dat niet. Het is in Rome vaker regel dan uitzondering dat de geraamde bedragen voor openbare werken fors overschreden worden.

Het Palazzetto dello Sport werd gebouwd in 1957 in functie van de toen nakende Olympische Zomerspelen die in 1960 in Rome plaatsvonden.

Vandaag is het door de nabijheid van het Parco della Musica – Auditorium Ennio Morricone een behoorlijk drukke buurt, maar in die tijd was de omgeving nog behoorlijk landelijk.

Palazzetto_dello_Sport_Roma (17)

De nieuwe sportarena werd specifiek ingericht voor basketbalwedstrijden en heeft een standaard capaciteit van ongeveer 3.600 bezoekers, al kon die voor bepaalde evenementen worden uitgebreid tot 5.600 plaatsen.

Tijdens de Olympische Spelen van 1960 vonden in het Palazzetto dello Sport eveneens basketbalwedstrijden plaats. Ook de competitie gewichtheffen werd hier toen gehouden.

Later werd het sportcomplex ook gebruikt voor de volleybalcompetitie en andere evenementen. De basketbalclub Pallacanestro Virtus Roma had er tot het begin van de jaren ’80 van de vorige eeuw zijn thuisbasis.

De iconische koepel van het Palazzetto dello Sport heeft een diameter van 61 m en is geconstrueerd door middel van 1.620 prefab betonnen elementen die bij elkaar worden gehouden door grote betonnen luchtbogen.

Een opmerkelijk wapenfeit bij de constructie van het Palazzetto is dat de volledige koepel dankzij deze bouwmethode destijds in slechts veertig dagen kon worden gerealiseerd. Dat was toen ongezien in de bouwwereld.

Palazzetto_dello_Sport_Roma (7)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.