Zoals voorspeld belooft de nieuwe tentoonstelling rond Vincent Van Gogh (1853-1890) in Rome één van de drukst bezochte expo’s van dit najaar te worden.
In de eerste week na de opening op 8 oktober werden al meer dan 30.000 tickets verkocht. Daarmee heeft organisator Arthemisia zijn eerste grote hit in de relatief nieuwe tentoonstellingsruimte van het Palazzo Bonaparte te pakken.
De Van Gogh-tentoonstelling presenteert een aantal van de beroemdste werken van de kunstenaar waaronder zijn beroemde Zelfportret. Ze is nog tot 26 maart 2023 te bezoeken.
De tentoonstelling kwam vorige vrijdag ongewild in de belangstelling doordat vier klimaatactivisten soep gooiden op het schilderij De Zaaier, een doek dat door het Nederlandse Kröller Müller Museum werd uitgeleend voor de expo.
Nadat ze met de smurrie gooiden, lijmden de vier vrouwen zich vast aan de muur. Omdat het schilderij zich achter glas bevond, raakte het niet beschadigd.
Toch werd het doek tijdelijk uit de zaal gehaald en zal het door specialisten worden onderzocht. Het is inmiddels weer te zien op de tentoonstelling.
De vier jonge vrouwen hadden elk afzonderlijk een ticket voor de tentoonstelling gekocht. Rugzakken en dergelijke zijn niet toegelaten op de tentoonstelling en het viertal had hu actiemateriaal, enkele kleine potjes soep, onder hun kleding verstopt.
De beveiliging greep na hun daad onmiddellijk in. Bezoekers moesten de ruimte verlaten. Het viertal werd even later door de politie gearresteerd.
De overheid tilt zwaar aan de zaak. In Rome is het beschadigen van cultureel erfgoed of een poging daartoe een ernstig misdrijf. De nieuwe minister van Cultuur Gennaro Sangiuliano hekelde de actie in scherpe bewoordingen.
Kunst aanvallen is een verachtelijke daad die krachtig moet worden veroordeeld. Cultuur, de basis van onze identiteit, moet verdedigd en beschermd worden en dient zeker niet als megafoon voor protesten. Dit kan dan ook niet worden beschouwd als een legitieme uiting van protest. Misdaden tegen cultureel erfgoed moeten streng worden bestraft en wat deze actie betreft zullen we de wet nauwgezet toepassen, aldus de minister.
Iole Siena, de voorzitter van organisator Arthemisia, sprak eveneens harde taal. Er was eerder al overleg met de politie en we wisten vanaf de eerste dag dat activisten zouden komen demonstreren bij onze Van Gogh-tentoonstelling. We waren er klaar voor en hebben vooraf ook de nodige veiligheidsmaatregelen genomen. Daardoor is de impact van de actie vrijwil nihil, het doek heeft geen schade opgelopen. Enkel de lijst van het schilderij raakte lichtjes beschadigd.
Dit is een domme actie van domme mensen die precies het tegenovergestelde effect bereikt als de milieuactivisten zouden willen. Vandalisme helpt hun zaak echt niet vooruit, integendeel. Het is niet door dergelijke afschuwelijke acties te ondernemen dat het publiek zich zal gaan bekommeren om de klimaatproblematiek, aldus de voorzitter.
Vrijdag, zaterdag en zondag van 9 tot 21 uur

Geef een reactie