Digitale lezing over terra sigillata in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden

Twee keer per maand houdt een conservator van het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden (Nederland) een livestream-lezing over één van de topstukken uit de collectie.

Op zondag 20 november van 14 tot 15 uur vertelt Jasper de Bruin, conservator van de collectie Nederland in de Romeinse tijd, over terra sigillata, het porselein uit de oudheid.

In het Utrechtse fort Vechten hebben de Romeinen veel van dit rode, glanzende aardewerk achtergelaten.

Aan het begin van onze jaartelling bracht het Romeinse leger iets nieuws mee naar de Lage Landen: aardewerk dat op een draaischijf was gemaakt. Vóór die tijd werden alle potten ter plaatse met de hand gekleid.

Binnen het Romeinse aardewerk valt de terra sigillata op. Dit rode, glanzende aardewerk wordt ook wel het porselein van de oudheid genoemd.

Het bevatte fraaie, regelmatige versieringen en was voorzien van stempels van de fabrikant. Terra sigillata betekent ‘gestempelde aarde’.

Terra_sigillata_Vechten

Terra sigillata, gevonden in fort Vechten.
(Foto: Rijksmuseum van Oudheden).

Terra sigillata werd op industriële schaal vervaardigd in ateliers in Italië, Frankrijk en Duitsland en was mateloos populair bij het Romeinse leger. Vandaar ook dat archeologen dit aardewerk vaak in Romeinse legerkampen hebben gevonden, zoals in Vechten, bij Utrecht.

Vechten werd al vroeg gesticht: omstreeks het begin van de jaartelling. Het was niet alleen een buitengewoon groot fort, maar ook een belangrijke handelsplaats. Daarom is er enorm veel terra sigillata gevonden.

In deze topstukkenlezing vertelt Jasper de Bruin wat terra sigillata precies is en hoe het bestudeerd kan worden.

Ook licht hij een tipje van de sluier op van de RMO-tentoonstelling over het Romeinse fort in Vechten, die in juni 2023 zal openen.

De lezing verloopt digitaal via een livestream die door iedereen thuis gratis kan worden gevolgd. Via de chat kan je vragen stellen, die na afloop van de lezing worden beantwoord.

Om deel te nemen hoef je geen extra programma’s te downloaden of te installeren op je computer. Na aanmelding ontvangt je een link, waarmee je via de browser op je pc, laptop, tablet of smartphone de lezing kan volgen.

De stream komt vanaf een kwartier vóór aanvang online. De link blijft bovendien twee weken geldig, zodat je de uitzending nog eens kan herbekijken.

Meld je hier aan voor de livestream

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.