Succesvolle test met elektrische luchttaxi in Rome

Op een afgesloten terrein van de luchthaven van Fiumicino in Rome werd recent de eerste bemande testvlucht uitgevoerd met de vliegende taxi van Volocopter, een Duitse start-up gespecialiseerd in de ontwikkeling van eVTOL, elektrische verticale start- en landingsvoertuigen.

Vliegtuigpassagiers die in Rome arriveren zullen vanaf eind 2024 vanuit de luchthaven met een kleine elektrische helikopter naar verschillende plaatsen in het centrum van Rome kunnen vliegen.

Rome zou daarmee de eerste stad in Europa zijn die op vaste basis een dergelijke shuttledienst met luchttaxi’s mogelijk maakt.

volocopter (18)

De nieuwe service met luchttaxi’s is gegroeid uit een samenwerkingsverband tussen Urban Air Mobility, Atlantia, Volocopter en Aeroporti di Roma dat ruim een jaar geleden werd voorgesteld.

Volocopter is een pionier inzake stedelijke luchtmobiliteit, Atlantia is een investeringsholding en Aeroporti di Roma is de grootste luchthavenexploitant van Italië.

Samen met de luchthavenautoriteit ENAC (Ente Nazionale per l’Aviazione Civile) en luchtverkeersleider ENAV SpA (Ente Nazionale Assistenza al Volo) willen de initiatiefnemers de luchtpendeldienst uiterlijk eind 2024 lanceren.

Stedelijke luchtmobiliteit zal volgens Marco Troncone, de CEO van Aeroporti di Roma, een deel van de oplossing zijn voor de zwaar door autoverkeer overbelaste stedelijke centra over de hele wereld.

Als een volledig nieuwe mobiliteitsdienst zal dit door batterijen aangedreven en dus emissievrij luchtvervoer voor mensen en goederen binnen twee tot drie jaar frequent worden aangeboden, stelt Troncone.

volocopter (10)

In tegenstelling tot de Leonardo Express, de luchthaventrein die je vanuit Fiumicino naar station Termini in Rome brengt, zal de VoloCity zoals het toestel werd gedoopt, je vanuit de luchthaven naar verschillende plekken in Rome vliegen.

Bij de bestemmingen in het centrum zal gebruik worden gemaakt van kleine, verticale luchthavens, de zogenaamde vertiports.

Rome is de eerste stad in Europa die beslist heeft om met Volocopter stedelijke luchtmobiliteitsdiensten aan zijn burgers en bezoekers aan te bieden.

Ook in Parijs is een partnerschap in de maak om elektrische luchttaxi’s te kunnen inzetten tegen de Olympische Spelen van 2024. Ook Berlijn zou geïnteresseerd zijn in de elektrische luchttaxi’s.

De testvlucht in Fiumicino was de eerste van zijn soort in Italië en verliep succesvol. Het elektrische toestel vertrok met twee testpiloten aan boord en cirkelde ongeveer vijf minuten op een hoogte van veertig meter waarbij het rondjes vloog voor de aanwezige toeschouwers.

volocopter (14)

De luchtvaartautoriteit Enac en de luchtverkeersleiding hadden vooraf toestemming gegeven voor de korte testvlucht.

De elektrische luchttaxi vertrok voor zijn eerste officiële testvlucht vanuit eerste vertiporto die in Italië werd gebouwd.

Het is een ruimte van ongeveer 5.000 m² op de luchthaven die voorlopig nog fungeert als testinfrastructuur. Hier zullen de toekomstige eVTOL’s in de komende jaren ook worden getest en gecertificeerd.

Tegen 2024 zal de ruimte worden gebruikt als vertiporto, de plek waar de luchttaxi’s volgens een vast pendelschema zullen opstijgen en landen.

volocopter (15)

In de vertiporto bevinden zich ook een parkeerzone voor de toestellen, een overdekte hangar, kantoren, een magazijn en een ruimte voor het opladen van de batterijen.

De bedoeling is om dergelijke vertiports op internationaal niveau te ontwerpen en te bouwen.

Met dit voor ogen werd na de testvlucht ook het digitale platform VoloIQ gepresenteerd. Daarmee is het mogelijk is om de vluchten in de toekomst te organiseren, te beheren en te boeken.

volocopter (17)

De eerste vertiport in Italië en de eerste eVTOL-vlucht met bemanning vormen een belangrijke stap in de richting van de activering van de eerste geavanceerde luchtmobiliteitsroutes tussen de luchthaven van Fiumicino en het centrum van Rome tegen eind 2024, niet toevallig net vóór de start van het Jubeljaar.

De luchthaven en de andere betrokkenen bij het project maken er geen geheim van dat de planning van het project zodanig is opgesteld dat de nieuwe vervoersdienst volwaardig kan worden aangeboden aan de talrijke internationale toeristen die Rome in 2025 ter gelegenheid van het Heilig Jaar zullen bezoeken.

volocopter (16)

Het Duitse bedrijf Volocopter is voorlopig de enige ontwikkelaar van e-VTOL’s (Electric Vertical Take-Off and Landing-toestellen) met een portfolio van multi-copter en fixed-wing producten die kunnen worden gebruikt voor passagiers- en vrachtvervoer.

De VoloCity beschikt over 18 elektrische motoren. De elektrische taxi biedt plaats aan twee passagiers en brengt reizigers in slechts 15 minuten naar het hart van de stad, een reis die per auto minstens 45 minuten zou duren. De Leonardo Express-trein vanuit Fiumicino naar Roma Termini doet er 30 minuten over.

De kostprijs van een verplaatsing met de luchttaxi vanuit de luchthaven naar Rome zal in de beginfase ongeveer 150 euro per persoon bedragen. De initiatiefnemers stellen dat naarmate de service aan populariteit wint, die prijs vermoedelijk zal dalen.

volocopter (12)

Het gaat alleszins om een zeer snelle vlucht, die wordt afgelegd in stilte en zonder enige vervuiling, aldus Christian Bauer van Volocopter.

Volocopter, dat werd opgericht in 2011, rekent erop tegen 2024 een commerciële vliegvergunning te krijgen van EASA (European Union Aviation Safety Agency), het Europees Agentschap voor de veiligheid van de luchtvaart.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.