Nieuw kwaliteitslabel voor authentieke Romeinse keuken

Om Rome te beschermen moet ook de Romeinse keuken worden beschermd. Er is meer dan genoeg fastfood en voorgekookt voedsel beschikbaar in het historische centrum. Het wordt tijd dat we terugkeren naar de authentieke lokale keuken.

Dat zegt Lorenzo Tagliavanti, voorzitter van de Kamer van Koophandel van Rome. De organisatie introduceert samen met Fipe Confcommercio Roma een nieuw kwaliteitslabel in de Romeinse restaurants.

culinaria_food (6)

Eén van de belangrijkste elementen van Rome is eten. Onze restauranthouders behoren tot de voornaamste bewakers van voedsel.

Het is meestal dankzij hen dat toeristen die naar Rome komen om onze monumenten te zien, voor het eerst in contact komen met onze lokale keuken.

Bezoekers willen vaak graag meer te weten komen over onze cultuur, maar ook over onze culinaire gewoontes en streekproducten. Eten heeft het vermogen om te communiceren, aldus Tagliavanti.

Voor restaurants die het nieuwe label willen verkrijgen, zal het niet volstaan om zichzelf te omschrijven als ‘typisch Romeins’ of om wat traditionele Romeinse gerechten op de menukaart te plaatsen.

Zij zullen een aantal strikte regels moeten respecteren vooraleer ze het nieuwe certificaat kunnen bekomen.

culinaria_food (8)

Bij de vereisten hoort onder meer een menu dat een minimum aantal Romeinse gerechten moet presenteren met minimaal drie antipasti, vijf voorgerechten, vijf hoofdgerechten, drie bijgerechten en drie desserts.

De koks zijn ook verplicht om traditionele en streekgebonden DOP-, IGP- en SGT-merkproducten uit de regio Lazio, de streek rond Rome, te gebruiken.

culinaria_food (7)

De Romeinse keuken is een serieuze zaak. Het is geen keuken waar ruimte is voor improvisatie. Ze behoort tot onze traditie en moet daarom worden gehandhaafd en beschermd.

We denken dat de restauranthouders die de traditionele Romeinse keuken aanbieden, zelf ook kwaliteit en authenticiteit waarderen. Daarom lanceren we dit kwaliteitslabel, aldus Pier Andrea Chevallard, commissaris van Confcommercio Roma.

Lorenzo Tagliavanti vindt het onaanvaardbaar dat voorgekookt voedsel wordt geserveerd in het centrum van Rome, uitgerekend de plek waar men fier zou moeten zijn op het culinaire erfgoed.

culinaria_food (5)

De voorzitter vindt het ook absoluut niet kunnen dat toeristen in sommige restaurants nog altijd worden binnengeloodst door personeel dat, met de menukaart in de hand, bezoekers probeert te overtuigen om binnen te komen.

Vaak krijgt men dan een opgewarmde pasta of iets anders van bedenkelijke kwaliteit voorgeschoteld. Dat zijn praktijken die Rome absoluut niet nodig heeft, stelt Tagliaventi.

De voorzitter van de Kamer van Koophandel van Rome wil dat de nieuwe certificering op punt staat tegen het Heilig Jaar dat het Vaticaan in 2025 organiseert.

culinaria_food (4)

Dat Jubeljaar moet na de catastrofale pandemiejaren het definitieve economische herstel van Rome inluiden. Dat jaar keren we terug naar de pre-covidperiode, maar dan beter. Hopelijk is tegen dan ook de energiecrisis bedwongen, aldus Confcommercio Roma.

nieuwe label werd recent voorgesteld in restaurant Angelino ai Fori in aanwezigheid van Pier Andrea Chevallard en Lorenzo Tagliavanti van de Kamer van Koophandel van Rome, de gemeenteraadsleden Monica Lucarelli en Alessandro Onorato en Sergio Paolantoni en Luciano Sbraga, respectievelijk voorzitter en adjunct-directeur van Fipe Confcommercio Roma.

culinaria_food (9)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.