Rome wil tegen 2026 gigantische verbrandingsoven bouwen

Roberto Gualtieri, de burgemeester van Rome, zet zijn plan door om een gigantische verbrandingsoven te bouwen.

Het plan voorziet een afvalenergiecentrale van 600.000 ton op een terrein van 10 hectare in de industriezone van Santa Palomba, een onderdeel van de wijk Municipio IX in de zuidelijke rand van Rome.

Rome kampt al jaren met een afvalverwerkingsprobleem. De burgemeester pakt nu uit met een ambitieus plan dat Rome zelfvoorzienend moet maken inzake afvalverwerking.

arvalcontainers (1)

De verbrandingsoven moet een einde maken aan wat Gualtieri omschrijft als ‘de beschamende situatie van een wereldstad die haar eigen afval niet kwijt raakt.’

Volgens de burgemeester zou Rome zonder de geplande verbrandingsinstallatie gedwongen zijn om ergens een stortplaats te voorzien, goed voor minstens een miljoen ton afval.

verbrandingsoven_rome (2)

Volgende zomer wordt een aanbesteding uitgeschreven voor de bouw van de verbrandingsoven. De werken zouden moeten starten in de zomer van 2024 en voltooid zijn in 2026.

De installatie zal worden gebouwd met de meest recente technologie om het milieu zoveel mogelijk te beschermen. Meer dan 90% van het gas dat door de fabriek wordt geproduceerd, zal hergebruikt kunnen worden.

verbrandingsoven_rome (1)

Gualtieri benadrukt dat er geen overheidsgeld betrokken is bij het plan. De financiering gebeurt via een publiek-private samenwerking, waarbij de aannemer of het consortium dat de aanbesteding wint, naast de bouw gedurende een aantal jaren ook zal instaan voor de financiering en exploitatie van de verbrandingsoven.

Het project is niet voorbehouden aan particuliere bedrijven en staat ook open voor openbare nutsbedrijven.

Volgens de burgemeester zou de nieuwe verbrandingsoven voor de inwoners van Rome op langere termijn kunnen leiden tot lagere kosten voor de afvalophaling.

Extra informatie

arvalcontainers (3)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.