De nieuwjaarsparade van Rome en andere activiteiten

In Rome kan je op 1 januari de jaarlijkse nieuwjaarsparade meemaken. Het evenement wordt nu al voor de dertiende keer georganiseerd.

De parade is een bont allegaartje van enkele bekende Amerikaanse fanfares van de middelbare scholen die hun krachten bundelen met Italiaanse folkloristische en muzikale groepen.

Samen zorgt dat voor een mix van duizenden muzikanten, majorettes, cheerleaders, straatartiesten, dansers, groepen met reusachtige heliumballonnen, enz.

rome_parade (4)

Er lopen vaak zelfs Romeinse re-enactors mee, maar naar enige historische duiding, of een rode draad doorheen het kleurrijke en extravagante spektakel, hoef je niet te zoeken. Je wordt er doorgaans wel vrolijk van.

De Rome Parade kan je uiteraard gratis bekijken langs de straten en pleinen waar ze passeert. Het vertrek vindt plaats op Piazza del Popolo om 15.30 uur.

rome_parade (5)

Het gezelschap trekt van daaruit de Via del Corso in en loopt vervolgens doorheen de Via Frattina om zo Piazza di Spagna te bereiken en langs de Via del Babuino terug te eindigen op Piazza del Popolo waar een grote finale plaatsvindt.

rome_parade (7)

Wie de volledige parade wil zien voorbijtrekken, moet daar ongeveer 2,5 uur voor uittrekken. De deelnemers vind je hier.

Een kort filmpje van een vorige parade, om een idee te krijgen van de gekte in de Romeinse straten, kan je hier bekijken of downloaden.

Aan de Rome Parade zijn ook enkele muzikale concerten verbonden. Die kan je de dagen vóór 1 januari meemaken op enkele mooie locaties in Rome, zoals het Pantheon, enkele belangrijke basilieken of op pleinen. Het programma vind je hier.

rome_parade (3)

Een dag eerder, op oudejaarsavond, 31 december, kan je vanaf 21.30 uur terecht op het Circus Maximus, waar met de Palatijn als decor, een aantal concerten plaatsvinden. Het muziekfestival, georganiseerd door de stad, wordt afgesloten met een DJ-set tot in de vroege uurtjes.

Oorspronkelijk zou het concert plaatsvinden op de Via dei Fori Imperiali, met het Colosseum als achtergronddecor, maar omdat er minstens 50.000 mensen worden verwacht, is het evenement op de valreep verplaatst naar het Circus Maximus.

Op 1 januari, nieuwjaarsdag, organiseert Rome de tweede editie van Capodarte, een programma met een heleboel gratis culturele evenementen, waaronder concerten, rondleidingen, voorstellingen, lezingen en activiteiten voor kinderen.

rome_parade

Die vinden plaats in verschillende delen van de stad, meestal op locaties zoals musea, bibliotheken, bioscopen en theaters. Ook het operagebouw van Rome hoort erbij.

Het volledige programma vind je hier (PDF-formaat, Italiaans) of op deze website.

Wie het op oudejaarsavond wat rustiger aan wil doen en enkel eens lekker wil gaan tafelen in een restaurant, moet absoluut vooraf reserveren (voor zover dat nog mogelijk is) en rekening houden met duurdere prijzen dan normaal.

Mensen die omstreeks middernacht het vuurwerk willen zien, kunnen best tijdig een plaatsje zoeken op de Gianicolo-heuvel boven Trastevere of op de Pincio, boven Piazza del Popolo.

Daar zal het uiteraard erg druk zijn omdat je vanaf deze plekken het beste uitzicht hebt. Verwacht dus niet dat je de enige bent die vanaf deze toplocaties naar het vuurwerk wil kijken.

Wie het evenement eens met eigen ogen wil zien, kan op 1 januari ’s middags de traditionele nieuwjaarsduik in de Tiber meemaken.

Tijdens deze zogenaamde Tuffo nel Tevere duiken enkele waaghalzen vanaf de Ponte Cavour ongeveer 17 m naar beneden, de ijskoude rivier in. Zelf meespringen is ten stelligste af te raden.

metropo(3)

Feestgangers die naar huis of hun hotel willen, kunnen desgewenst gebruik maken van het openbaar vervoer. De metro rijdt op oudejaarsavond tot 3.30 uur. Vanaf dan wordt de metrodienst tot 8 uur ’s ochtends (1 januari dus) vervangen door nachtbussen.

https://romeparade.com/it/

https://culture.roma.it/romacapodarte/

Filmpje nieuwjaarsparade Rome

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.