Paus emeritus Benedictus XVI (95) overleden in Vaticaanstad

Joseph Ratzinger, de voorganger van paus Franciscus, is vandaag op 95-jarige leeftijd overleden in Vaticaanstad. Hij was al een tijdje ernstig ziek.

De begrafenis vindt plaats op donderdag 5 februari vanaf 9.30 uur en wordt voorafgegaan door een uitvaartdienst op het Sint-Pietersplein. Het wordt de eerste keer dat een paus (Franciscus) de uitvaart van een andere paus zal leiden.

Het publiek kan van maandagochtend 2 januari tot woensdagavond 4 januari een laatste groet brengen bij het lichaam dat in die periode wordt opgebaard in de Sint-Pietersbasiliek

Kardinaal Ratzinger werd op 19 april 2005, drie dagen na zijn 78ste verjaardag, verkozen als paus tijdens het conclaaf van april 2005.

Dat werd gehouden na de dood van zijn voorganger, paus Johannes Paulus II. De begrafenis van deze paus werd ook geleid door Ratzinger die als kardinaal gedurende lange tijd de rechterhand was geweest van Johannes Paulus II.

Ratzinger koos als naam Benedictus XVI en was de 265ste paus van de katholieke kerk.

ratzinger

Joseph Aloisius Ratzinger werd op 16 april 1927 geboren in het Duitse Beieren. Hij was de zoon van een politieagent en een kokkin. Hij had een zus die stierf in 1991 en een broer, Georg die in 2020 overleed.

Na zijn studies aan het gymnasium ging hij op 18-jarige leeftijd van 1946 tot 1951 filosofie en theologie studeren aan de filosofisch-theologische hogeschool in Freising en aan het Georgianum van de universiteit van München. Op 29 juni 1951 werd hij samen met zijn broer Georg tot priester gewijd in Freising.

Joseph Ratzinger werd op 28 mei 1977 tot aartsbisschop van München-Freising gewijd. Het was voor het eerst sinds lange tijd dat iemand uit Beieren op deze zetel werd benoemd. Tijdens het consistorie van 27 juni van dat jaar werd hij tevens kardinaal.

Op 25 november 1981 werd hij prefect van de Congregatie voor de Geloofsleer en tevens benoemd tot president van de Pauselijke Bijbelcommissie en van de Internationale Theologencommissie.

Van 1986 tot 1992 was hij voorzitter van de Pauselijke Commissie voor het opstellen van de nieuwe Catechismus van de Katholieke Kerk.

Tot 1991 deelde hij een bescheiden flat in Rome met zijn zuster. In dat jaar kreeg hij echter een kleine hersenbloeding. Op 5 april 1993 werd hij gepromoveerd tot kardinaal-bisschop. Op 9 november 1998 werd hij vice-deken en op 30 november 2002 deken van het College van Kardinalen.

In 2005 werd hij dus verkozen tot paus. Door het tijdschrift Time werd hij dat jaar genoemd als een van de 100 invloedrijkste mensen in de wereld.

ratzinger_bush

De termijn van Benedictus XVI als paus duurde van 2005 tot 2013. Deze periode werd overschaduwd door schandalen over seksueel misbruik van minderjarigen door geestelijken. Hij zou te weinig tegen het misbruik hebben gedaan en wangedrag hebben toegedekt.

Begin 2022 vroeg hij de slachtoffers in de katholieke kerk om vergeving, maar tegelijkertijd ontkende hij misstanden te hebben verdoezeld.

Benedictus XVI verraste bijna tien jaar geleden de hele wereld door af te treden als paus. Hij was de eerste in de moderne geschiedenis die dat deed.

Na zijn terugtreden in 2013 kreeg hij de titel paus-emeritus. Hij bleef wonen in het Mater Ecclesiae-klooster in Vaticaanstad, dat in 1990 werd gesticht door zijn voorganger paus Johannes Paulus II.

Een paus kan ontslag nemen op voorwaarde dat hij dat vrijwillig doet. Een paus kan nooit tot ontslag worden gedwongen of ontslagen, omdat er volgens de Kerk geen hogere macht op aarde bestaat die zulke beslissing kan afdwingen.

ratzinger1

Het is zeer ongewoon dat een paus terugtreedt. Benedictus XVI was de vijfde paus die tijdens zijn leven zijn functie neerlegde en pas de tweede paus die dit vrijwillig deed.

Paus Celestinus V trad in 1294 vrijwillig terug. De laatste paus die gedwongen ontslag nam was Gregorius XII in 1415. Toen werd beslist geen nieuwe paus te kiezen tot de aftredende kerkleider zou overlijden, wat in 1417 ook gebeurde.

Ook de huidige paus Franciscus heeft al laten weten dat hij een stap opzij zal zetten zodra hij vindt dat zijn gezondheid het niet meer toelaat om zijn taak nog naar behoren te vervullen.

Het lichaam van de paus-emeritus zal enkele dagen worden opgebaard in de Sint-Pietersbasiliek waar gelovigen hem van maandagochtend 2 januari tot woensdagavond 4 januari een laatste groet kunnen brengen.

De begrafenis van Benedictus XVI vindt plaats op donderdag 5 februari om 9.30 uur en wordt voorafgegaan door een uitvaartdienst op het Sint-Pietersplein. Die wordt geleid door paus Franciscus.

Benedictus XVI heeft eerder al laten weten dat hij graag wil bijgezet worden in de crypte onder de Sint-Pietersbasiliek, met name in het vandaag lege graf waar eerder de pausen Johannes XXIII en Johannes Paulus II hebben gelegen. Deze laatsten zijn allebei heilig verklaard en kregen daarna een plekje in de basiliek zelf.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.