Luc Devoldere spreekt over Le Ceneri di Gramsci van Pasolini

In het kader van de Week van de Poëzie in Vlaanderen wijdt de Società Dante Alighieri Leuven op vrijdag 27 januari om 19.30 uur in Aula A13, Romaanse Poort (Brusselsestraat 63 in 3000 Leuven) een avond aan het magnum opus van Pier Paolo Pasolini, Le Ceneri di Gramsci.

Luc Devoldere, classicus, essayist en gepassioneerd vertaler van Pasolini (De As van Gramsci, 2012) geeft een lezing over het belang van dit gedicht voor de auteur, voor een tijdperk en voor zijn nalatenschap.

Tijdens de avond zal het mogelijk zijn om met de spreker over het gedicht van gedachten te wisselen. Je vindt de tekst hier. De voertaal van de avond is het Nederlands, met een korte inleiding in het Italiaans.

De toegang is gratis voor de leden van de Società Dante Alighieri en S.P.Q.R. Niet-leden betalen 5 euro. Graag vooraf inschrijven via info@danteleuven.be.

Gramsci_Pasolini2

Le Ceneri di Gramsci (1956), uit de gelijknamige bundel die in 1957 verscheen, is een cruciaal gedicht om Pasolini’s leven en werk te begrijpen, om de disperata vitalità aan te voelen die hij zelf als zijn dichterlijk en existentieel handelsmerk in de strijd wierp.

De inzet is hoog. Hier is een ambitieus en zelfbewust intellectueel aan het woord die midden in zijn tijd staat en het jargon van die tijd hanteert, maar tegelijk op hoogst persoonlijke wijze zijn eenzame positie in die tijd bepaalt, met gebruik van alle taalmiddelen.

Het is wellicht het hoogtepunt van zijn poëzie waarop niets echt meer kon volgen. Niet alleen het einde van de geschiedenis, maar ook van de eigen poëzie wordt in dit gedicht aangekondigd. Leven wordt voortaan overleven. Met passie, zeker. Zelfs met esthetische passie. Maar verslagen.

Gramsci_Pasolini

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.