Definitief groen licht voor metrolijn tussen Colosseum en Piazza Venezia

Er gingen heel veel discussies aan vooraf, er waren talrijke financiële problemen en lange tijd zag het ernaar uit dat de nog steeds in aanbouw zijnde metrolijn C niet verder zou geraken dan het Colosseum. Tot de plannen weer uit de koelkast werden gehaald en de discussies werden voortgezet.

Recent was al duidelijk geworden dat burgemeester Gualtieri gewonnen was voor de voortzetting van de C-lijn en nu is ook de regering overtuigd. Het Ministerie van Transport keurde zopas het project en het economische kader definitief goed.

In de begroting is 2 miljard euro ingeschreven om het Romeinse metroproject voort te zetten. Daardoor belet niets meer de komst van de derde metrolijn tot in het hart van de stad.

Ook het verdere traject van metro C is nu voorlopig veiliggesteld. Volgens de planning zou de C-lijn na Piazza Venezia, ook nog haltes en stations moeten krijgen aan de Chiesa Nuova (Santa Maria in Vallicella), San Pietro, Risorgimento, Ottaviano (een knooppunt met lijn A) en aan het eindpunt, Clodio-Mazzini.

metropo(6)

Aan de derde metrolijn van Rome wordt al vele jaren gebouwd. Het project liep veel vertraging op, vooral door onverwachte belangrijke archeologische vondsten, maar ook door administratieve en financiële problemen.

Roma Metropolitane ging in vereffening. Het budget werd halfweg het traject al met meer dan een miljard euro overschreden. Daardoor hing de toekomst van de halte en het metrostation Venezia jarenlang aan een zijden draadje.

De in maart vorig jaar aangestelde buitengewone commissaris Maria Lucia Conti die in het metrodossier orde op zaken moet stellen, tekende op 9 december al een verordening waarmee hij een gewijzigd ontwerp voor het nieuwe station Colosseo goedkeurde.

Dat zou volgens de al vaak opgeschoven planning moeten openen in februari 2025. Rome wil het station in ieder geval klaar hebben vóór het komende Vaticaase Jubeljaar in 2025. Dat had men ook graag gezien voor het station Venezia, maar dat zal onmogelijk zijn.

Inmiddels is ook beslist dat de (lange) naam van het nieuwe station Colosseo-Fori Imperiali (of Fori Imperiali-Colosseo) er niet komt. De nieuwe halte zal in de toekomst gewoon Colosseo heten, net zoals vandaag.

veneziametro(2)

De voorbereidingen van het metroproject begonnen reeds in 1990, al zou de aanbesteding voor de bouw van de C-lijn uiteindelijk pas volgen in februari 2006. Niet alleen de aanloop naar het project, ook de werken zelf kenden veel problemen, en niet alleen door de vertragingen omwille van de voortdurende archeologische vondsten.

Er waren vooral discussies over de financiering en de enorme budgetoverschrijdingen. Sinds het bouwproject in gang werd gezet, zijn de kosten gestegen van 1,9 miljard euro (het oorspronkelijke ramingsbedrag) naar meer dan 5 miljard euro. Bovendien is het is het project nog lang niet voltooid.

In 2014 beschuldigde de Italiaanse Rekenkamer het consortium dat de metro aanlegt van verregaande en onverantwoorde budgetoverschrijdingen die waren gebeurd bij de aanleg van het gedeelte Pantano-Centocelle.

Het was maar één van de vele onregelmatigheden die later aan het licht zouden komen. De rechtbank oordeelde dat tussen 2006 en 2010 meer dan 360 miljoen euro aan overheidsgeld werd verspild en dat het systeem blijkbaar bedoeld was om vertragingen te belonen.

De voorzitter van de rechtbank omschreef de aanleg van de nieuwe metrolijn als het duurste en langzaamste project voor openbare werken ter wereld. Op dit moment is ongeveer 19 km van de nieuwe C-lijn in gebruik. Ze wordt bediend met zelfrijdende metrotreinen en omvat 22 stations.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.