Italië haalt gestolen artefacten ter waarde van 18,4 miljoen euro terug uit Amerika

Italië heeft zestig kostbare gestolen artefacten gerecupereerd uit de Verenigde Staten. Daaronder een fresco uit de eerste eeuw, afkomstig van de archeologische site van Herculaneum. De lading heeft een waarde van 20 miljoen dollar, omgerekend ongeveer 18,4 miljoen euro.

De archeologische schatten, die uit Italië waren gesmokkeld en illegaal in de Verenigde Staten waren verkocht, werden recent gepresenteerd op het hoofdkantoor van het Ministerie van Cultuur in Rome.

De artefacten waren in Italië geplunderd door grafrovers of schattenjagers, de zogenaamde tombaroli, en kwamen, al dan niet met vervalste certificaten, terecht in zowel privécollecties als musea en bij veilinghuizen.

artefacten_micFoto: Ministero della Cultura

Er is veel geld gemoeid met de smokkel en handel in dergelijke roofkunst. Als gevolg van het strafrechtelijke onderzoek kreeg een belangrijke kunsthandelaar een levenslang verbod om antiquiteiten te kopen of te verkopen.

De gestolen kunstvoorwerpen werden teruggevonden dankzij de samenwerking tussen de officier van justitie van New York County en het Comando Carabinieri Tutela Patrimonio Culturale (TPC).

Dat is een gespecialiseerde eenheid van de Italiaanse politie die zich bezighoudt met misdaden die te maken hebben met kunst en de illegale handel in en opgravingen van archeologische voorwerpen.

De Italiaanse minister van Cultuur, Gennaro Sangiuliano, omschreef de repatriëringsoperatie als een groot succes en loofde de inspanningen van het team om de illegale handel in nationaal erfgoed te bestrijden.

salvata

Vorig jaar opende in Rome het Museo dell’Arte Salvata (Museum van geredde kunst), dat in afwisselende collecties kunstvoorwerpen en archeologische schatten toont die door de Italiaanse politie werden gerecupereerd uit het buitenland.

Het Museo dell’Arte Salvata is ondergebracht in de Aula Ottogona, de achthoekige hal in de Thermen van Diocletianus, beter bekend als het voormalige Planetarium van de stad Rome, niet ver van het treinstation Termini.

Het museum maakt deel uit van het netwerk van het Museo Nazionale Romano dat naast de Thermen van Diocletianus ook nog de Crypta Balbi, het Palazzo Altemps en het Palazzo Massimo omvat.

De getoonde collectie wijzigt regelmatig. Het principe is immers dat elk werk moet terugkeren naar zijn plek van herkomst of naar een museum in de buurt ervan.

Museo dell’Arte Salvata
Aula Ottagona del Museo Nazionale Romano
Via Giuseppe Romita 8, Rome
https://museonazionaleromano.beniculturali.it/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.