Op het grondgebied van de Egyptische stad Luxor zijn de resten ontdekt van een complete Romeinse stad uit de tweede en derde eeuw na Christus. Dat maakt het Egyptische Ministerie van Toerisme en Oudheden bekend.
Luxor is vandaag een belangrijke toeristische bestemming door de vele archeologische sites in de omgeving. Deze bezienswaardigheden dankt Luxor vooral aan het feit dat het vroeger onder de naam Thebe de hoofdstad was van Opper-Egypte.
Door de nieuwe vondst zou het toerisme in Luxor in de toekomst nog belangrijker kunnen worden. De Romeinse stad situeert zich op de oostelijke oever van de Nijl, in de buurt van de Luxortempel.
Volgens Mostafa Waziri, de secretaris-generaal van de Egyptische Hoge Raad van Oudheden, gaat het om de oudste en belangrijkste stad uit de Romeinse oudheid die tot nu toe in Egypte werd ontdekt.
Archeologen konden reeds een aantal residentiële en andere gebouwen opgraven. De archeologische opgravingscampagne zal worden voortgezet.
De aanwezigheid van de Romeinen in de streek was uiteraard al langer bekend. In de omgeving werden eerder al metaalateliers met werktuigen blootgelegd en Romeinse koperen en bronzen munten opgegraven.
Geef een reactie