Vaticaan opent extra deel van pauselijke archieven

Het Archivio Apostolico Vaticano of het Vaticaans Apostolisch Archief, heeft alle correspondentie van Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog publiek gemaakt. Daarbij horen ook alle oproepen van de paus voor hulp aan Joden, soms via plaatselijke priesters of parochies.

De opening van het archief gebeurt op initiatief van paus Franciscus, die erop had aangedrongen om de documentatie vroeger dan gepland vrij te geven.

Daarmee zijn nu 170 delen uit het historische archief van het staatssecretariaat van de Heilige Stoel over het pontificaat van Pius XII (1939-1958) toegankelijk. Bijna drie jaar geleden gebeurde dat al met het archief van van paus Pius XII.

belvedere_vaticaan

De volledige gedigitaliseerde collectie Ebrei (Joden) is nu volledig online raadpleegbaar via de website van het Archivio Apostolico Vaticano. Bijna drie vierde van die gegevens was al eerder toegankelijk.

Na de opening van de archieven van Pius XII ontdekten historici echter nog een gebundelde verzameling van Joodse hulpverzoeken die vanaf nu dus ook online raadpleegbaar is.

Archivio Apostolico Vaticano
Cortile del Belvedere
00120 Città del Vaticano
+39 06 69883314
+39 06 69883211
archivio@aav.va
https://www.archivioapostolicovaticano.va/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.