Alle infrastructuurwerken voor het Jubeljaar 2025 voorgesteld

We hadden het al eerder over de werkzaamheden die Rome zal uitvoeren in de aanloop naar het Vaticaanse Jubeljaar of Heilig Jaar dat plaatsvindt in 2025.

Een tijdje geleden hebben burgemeester Roberto Gualtieri en premier Georgia Meloni, die werd vertegenwoordigd door secretaris Alfonso Mantovano, in Palazzo Chigi het volledige interventieprogramma voor het Jubeljaar gepresenteerd.

Het gaat om vele tientallen grote infrastructuurprojecten die in nog geen twee jaar tijd moeten worden uitgevoerd. Dat wordt een zware opdracht.

logo_jubeljaar_2025

Traditioneel zorgt een Jubeljaar of Giubileo voor een grote toestroom van extra bezoekers naar Rome, een gebeurtenis die de stad, het Vaticaan en de regio Lazio noodzaakt om voldoende middelen bij elkaar te brengen voor de uitbouw en de organisatie van de mobiliteit, de veiligheid, de gezondheidszorg, de civiele bescherming, het toerisme en het daarmee gepaarde onthaal.

Het gaat om 87 projecten die als essentieel worden omschreven. Een aantal daarvan waren al bekend, maar nu is het programma dat de stad toegankelijker en duurzamer moet maken, in detail voorgesteld. Alles samen worden de uitvoeringskosten geraamd op 2,3 miljard euro. In totaal zal door Italië en het Vaticaan samen ongeveer 4 miljard euro worden geïnvesteerd in het komende Jubeljaar.

Rome heeft amper twee jaar de tijd om de tientallen projecten uit te voeren omdat die in principe allemaal in december 2024 moeten voltooid zijn. Of dat gaat lukken is nog maar de vraag.

Rome is helaas niet goed in het naleven van deadlines als het om grotere infrastructuurwerken gaat. De stad is berucht om het systematisch verlengen van de uitvoeringstermijn. Die wordt bij openbare werken erg vaak overschreden, niet zelden met meerkosten als gevolg.

Het aantal ingrepen op het lijstje is enorm. Ze hier allemaal vermelden is niet mogelijk. Wie er interesse in heeft, kan onderaan dit artikel het gedetailleerde overzicht raadplegen.

De werkzaamheden omvatten onder meer een nieuwe onderdoorgang op Piazza Pia, de heraanleg van de voetpaden van de Via Ottaviano in de richting van de basiliek, het toegankelijker maken van het station San Pietro, de herinrichting van de voetgangerstunnel Gregorio VII, de restauratie van de muren ter hoogte van de Porta Angelica en de heraanleg van het plein voor de San Giovanni Laterano en de nabijgelegen markt in de Via Sannio.

jubeljaar_investeringen (10)

Tevens zijn grote onderhoudswerken gepland voor het hoofdwegennet, inclusief de trottoirs, aan de Lungotevere en de bijbehorende bruggen, de omgeving van het Termini-station (met de heraanleg van Piazza dei Cinquecento, zie foto boven), de bouw van een jeugdherberg in Santa Maria della Pietà, een expertisecentrum voor mensen met een handicap en een opvangcentrum voor daklozen.

Kleinere ingrepen zijn het opnieuw asfalteren van wegen en voetpaden, het verbeteren van de straatverlichting en de verbetering van het aanbod van openbare toiletten.

jubeljaar_investeringen (5)

De herontwikkeling van de buitenwijken omvat vooral onderhoudswerken op het hoofdwegennet dat Rome binnenkomt, het gemeentelijk wegennet, het verbeteren van de verlichting op de GRA-knooppunten (de Grande Raccordo Anulare of de ringweg om Rome) en het herstel van de Ponte dell’Industria, de brug die twee jaar geleden werd vernield door een brand.

jubeljaar_investeringen (2)

Ook het openbaar vervoer moet verbeterd worden. Er komen 450 nieuwe bushaltes, er worden nieuwe hybride en methaanbussen geleverd, net als nieuwe metrotreinen op de lijnen A en C. De vernieuwing van de bovenbouw van metrolijn A wordt voltooid en er zijn werken gepland op het kruispunt A24-Tangenziale Est.

jubeljaar_investeringen (6)jubeljaar_investeringen (3)

Er wordt een nieuw fietspad aangelegd dat de verbinding maakt tussen Monte Ciocci (Valle Aurelia) en San Pietro. Er komen ook nieuwe en bijkomende parkeerfaciliteiten voor toeristenbussen in de stadsrand en een ondergrondse parkeergarage in Lungotevere Castello.

jubeljaar_investeringen (7)

Op het programma staan tevens de herontwikkeling en de restauratie van het cultureel en stedelijk erfgoed en van complexen van hoge historisch-architectonische waarde in Rome, de verbetering van historisch belangrijke plaatsen, gebouwen en archeologische routes en de herontwikkeling van perifere locaties.

Er volgen ook werkzaamheden en ingrepen aan parken en historische tuinen, de openbare verlichting en de camerabewakingssystemen worden verbeterd en er zijn werken gepland aan villa’s en fonteinen, de omgeving van de basiliek van San Giovanni in Laterano, het San Pietro-station en de kerkhoven van de kerken in de voorsteden. Op het lijstje staan ook de verbetering van de pelgrimsroutes in Lazio en de digitalisering van diverse culturele diensten.

Eén van de ingrepen omvat de vernieuwing van de historische zestiende-eeuwse Via Giulia. De straat werd destijds aangelegd in opdracht van paus Julius II als route om pelgrims vanuit de stad sneller naar de Sint-Pietersbasiliek te leiden.

jubeljaar_investeringen (12)

De nieuwe brede straat werd toen aangelegd doorheen het toenmalige labyrint van middeleeuwse steegjes. Het was één van de eerste belangrijke stedelijke ontwikkelingen van het pauselijke Rome. Langs de straat werden weelderige gebouwen neergezet door vooraanstaande architecten zoals Antonio da Sangallo de Jongere, Borromini, Maderno en Pietro da Cortona.

Naar aanleiding van het komende Jubeljaar wordt nu de bestrating van de Via Giulia, die zich uitstrekt over een afstand van bijna 1 km opnieuw heraangelegd.

Naast de ingrepen om de stad toegankelijker en gastvrijer te maken en grote evenementen mogelijk te maken, investeert het programma ook in gebieden die verder van het centrum verwijderd zijn. Het gaat om structurele interventies waarvan Rome ook na de afloop van het Jubeljaar nog lang kan genieten.

jubeljaar_investeringen (9)

We zijn klaar om deze uitzonderlijke kans te grijpen, verklaart burgemeester Gualtieri, die voorafgaand aan zijn verkiezing de voorbereidingen voor het Jubeljaar als één van de belangrijkste prioriteiten voor Rome zag, samen met de poging om in 2030 de Wereldexpo naar de stad te halen.

De nieuwe infrastructuur en de geplande verbeterinng van heel wat diensten, zouden weleens van cruciaal belang kunnen zijn om Rome te helpen om de kandiatuur voor de organisatie van Expo 2030 te verzilveren.

Er wacht veel werk, maar Rome en heel Italië bereiden zich voor om een evenement te vieren dat onlosmakelijk verbonden is met de identiteit van de Eeuwige Stad zelf, de hoofdstad van het christendom en gastheer van Vaticaanstad. We zullen klaar zijn om miljoenen mensen uit de hele wereld te ontvangen, liet premier Giorgia Meloni weten.

Vaticaanse Jubeljaren of Heilige Jaren zoals ze vroeger bekend waren, vinden om de 25 jaar plaats en zijn bedoeld als ‘bijzonder jaar van genade’, waarin de Kerk de gelovigen de mogelijkheid biedt om een volle aflaat te verkrijgen. Ze duren meestal enkele dagen langer dan een volledig kalenderjaar. Traditioneel begint een Jubeljaar vlak voor Kerstmis en eindigt het op Driekoningen van het volgende jaar

Het vorige ‘echte’ Jubeljaar vond in 2000 plaats. Toen ontving Rome ongeveer 25 miljoen pelgrims en toeristen. In 2015 was er uitzonderlijk ook nog een ‘buitengewoon’ Heilig Jaar van Barmhartigheid, een initiatief van paus Franciscus.

jubeljaar_investeringen (1)

Bij de start van het Jubeljaar opent de paus de heilige deur van de Sint-Pietersbasiliek, enkele dagen later gevolgd door de heilige deuren van de andere pauselijke basilieken of basilica maior (de San Giovanni in Laterano, de San Paolo fuori le Mura en de Santa Maria Maggiore.

Die deuren gaan enkel open tijdens de Jubeljaren en worden daarna weer voor 25 jaar verzegeld.

Bekijk hier het volledige interventieprogramma (Italiaans)

https://www.giubileo-2025.it/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.