De stille schoonheid van Rome

De tentoonstelling Roma Silenziosa Bellezza zou aanvankelijk maar zeer kort te bezoeken zijn, maar wordt nu toch verlengd tot 31 maart.

De expo is gratis toegankelijk en vindt plaats in de Zanardelli-zaal van het Vittoriano aan Piazza Venezia.

Er worden een heleboel foto’s en filmpjes getoond die werden gemaakt tijdens de eerste lockdown, toen Rome een verlaten en dode stad leek, een periode die we hopelijk nooit meer moeten meemaken.

lockdown (3)

Het zijn bijna zonder uitzondering spookachtige beelden die op het netvlies branden. Hoe mooi en kunstzinnig ze soms ook zijn, het blijven hoe dan ook hallucinante en indringende foto’s en filmpjes die de ware Romeliefhebber recht in het hart raken.

Voor wie van Rome houdt, wij allemaal dus, kunnen de sombere en naargeestige beelden van een schijnbaar door vrijwel alle mensen verlaten stad inderdaad erg confronterend zijn.

Lege pleinen en straten, vrijwel niemand op straat. Soms toch een schaarse voetganger of een controlerend politieteam. Rome als uitgestorven spookstad. Niemand had dat ooit gezien en hopelijk zullen we het in werkelijkheid ook nooit meer moeten zien.

lockdown (2)

De beelden zijn niet alleen ongewoon omdat we Rome kennen als een drukke, levendige stad, zowel overdag als ’s nachts, maar de foto’s zijn eigenlijk ook bijzonder akelig omdat iedere kijker, zelfs zonder enige voorkennis van de coronacrisis, onmiddellijk beseft dat er iets niet klopt.

Anderzijds tonen de foto’s Rome ook in haar meest intense schoonheid, zonder storende elementen zoals auto’s en vele duizenden voetgangers, niet zelden gehuld in bont gekleurde kledij. Niets van dit alles op deze lockdownfoto’s.

Er is amper iemand op straat te zien. Om een openbare ruimte die normaal gesproken wordt gedomineerd door het verkeer en talloze mensen zo te moeten zien, blijft een ongemakkelijke emotionele ervaring. Maar wel fascinerend.

lockdown (10)

Rome was maandenlang een slapende stad. Fotograaf Massimo Recalcati herinnert ons eraan dat het ondenkbare kan gebeuren en niet alleen in dromen of nachtmerries. In maart 2020 was het realiteit.

Het bekende en vertrouwde uitzicht van de stad verdween. De straten liepen leeg. De woestijn was niet langer een exotische plek ergens ver weg, maar leek nu in het midden van de stad te liggen. De verlatenheid neemt de plaats in van het gebruikelijke verkeer van mensen en dingen.

lockdown (9)

De tentoonstelling maakt ook duidelijk dat Rome na de pandemie nooit meer hetzelfde zal zijn. Omdat de Eeuwige Stad de stilte van de afwezigheid van de mens heeft gekend, een overweldigende eenzaamheid, waar schoonheid en rusteloosheid elkaar hebben kunnen ontmoeten als nooit tevoren.

De tentoonstelling wil tevens het debat bevorderen over kwesties die verband houden met het concept van de leefbare stad, stadsplanning en mobiliteit en de mogelijke toekomstige paradigma’s van het leven in de stad.

lockdown (6)

Daarbij wordt de ervaring van de pandemie omgezet in een kans om stedelijke omgevingen en infrastructuren te heroverwegen, uitgaande van de behoeftes van gemeenschappen in een nieuw perspectief van duurzaamheid.

De tentoonstelling is samengesteld door Roberto Koch en Alessandra Mauro die ook de multimediaprojecties hebben verzorgd en wordt georganiseerd door het Istituto Vittoriano e Palazzo Venezia (VIVE) dat sinds november 2020 operationeel is.

Deze jonge non-profit organisatie moet de bezoekerservaring in zowel het Vittoriano als het Palazzo Venezia verbeteren en nieuwe activiteiten aanbieden.

lockdown (13)

VIVE staat tevens in voor het beheer van de verschillende onderdelen en bezienswaardigheden in het Monument voor Vittorio Emanuele II, ook bekend als het Vittoriano of het Altare della Patria. Daarbij horen ook het panoramische terras, het Museum van de Risorgimento en de aanpalende tentoonstellingsruimtes.

VIVE beheert ook de Biblioteca di Archeologia e Storia dell’Arte in Palazzo Venezia, evenals het bijkantoor van deze bibliotheek in het Palazzo del Collegio Romano, op amper 200 m afstand van Piazza Venezia.

lockdown (1)

De tentoonstelling biedt ook de catalogus Roma Silenziosa Bellezza aan, uitgegeven door Rizzoli namens bouwbedrijf Webuild Italia. Het boek (Mondadori, Electa) kost 100 euro, telt 242 pagina’s en weegt 2,4 kg. Het is verkrijgbaar op de tentoonstelling, in de boekwinkels of online te bestellen bij de uitgever of via een online boekhandelaar.

De uitgave is hoe dan ook een indrukwekkend tijdsdocument uit een periode en van een gebeurtenis waarvan je kleinkinderen later moeilijk zullen kunnen geloven dat ze ooit heeft plaatsgevonden.

Roma Silenziosa Bellezza
Tot 31 maart 2023
Sala Zanardelli, Vittoriano, Piazza Venezia, Rome
Tel. 06 699 942 11

https://vive.cultura.gov.it/it/mostre-ed-eventi

vi-ve@cultura.gov.it

Impressiefilmpje van de lockdown

lockdown

Eén reactie to “De stille schoonheid van Rome”

  1. jacques cochez Says:

    Beste, ik vind het schitterend dat hier een fotoboek van bestaat; ik zou het zeker willen kopen, maar vind in het artikel geen rechtstreekse link om het te bestellen. Hebt u een concrete tip om waar en hoe ik het zou kunnen kopen?Alvast bedankt!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.