Galleria Borghese opent depotruimte voor publiek

Nog tot woensdag 5 mei is het mogelijk om toegang te krijgen tot een gedeelte van de normaal gesloten depotruimtes van de Galleria Borghese.

In deze, voor het publiek onbekende en meestal ontoegankelijke plek, wordt tijdelijk een deel van de schilderijencollectie getoond waarvoor geen plaats is in de gewone tentoonstellingszalen en die de magazijnen zelden of nooit verlaten. Het gaat om ongeveer 260 schilderijen, gesorteerd volgens genre en schildersschool.

depotborghese1

Het gebrek aan tentoonstellingsruimte in de Galleria Borghese ontstond door de structurele en decoratieve renovatie die tegen het einde van de achttiende eeuw werd uitgevoerd door Marcantonio IV Borghese (1730-1800). Hij was de vader van Camillo Filippo Ludovico Borghese, vooral bekend als de echtgenoot van Pauline Bonaparte, de zus van Napoleon.

Vanaf 1763, toen Marcantonio na de dood van zijn vader het familiehoofd werd, besteedde hij het grootste deel van zijn fortuin aan het herstel van de familiecollectie die gedeeltelijk door zijn vader was verspreid en sponsorde tegelijk nieuwe kunstenaars en werken.

Naast de volledige renovatie van Villa Borghese liet hij ook een kapel toevoegen en gaf hij opdracht tot de realisatie van de Fontana dei Cavalli Marini, in de tuin rond het centrale meer van het park (foto hieronder).

Fontana dei Cavalli Marini

Tijdens die renovatie werd echter ook de oorspronkelijke indeling van de villa gewijzigd zoals kardinaal Scipione Borghese (1577-1633) die in 1613 had uitgetekend om al zijn kunstwerken een plekje te kunnen geven.

Het is de immense kunstverzameling van Scipione, de bouwer van Villa Borghese, die vandaag de collectie van de Galleria Borghese vormt.

De magazijnruimte van de Galleria Borghese is open van dinsdag tot en met vrijdag, telkens voor een beperkt aantal personen. De toegang is gratis.

Opgelet: de toegang tot de depots geeft géén recht op een gewoon bezoek aan het museum. Daarvoor moet je afzonderlijk een gewoon ticket kopen.

Reserveren voor een bezoek aan de tijdelijke tentoonstellingsruimte in de opslagplaats is verplicht door te bellen naar 06 672 337 53 (van maandag tot en met vrijdag van 10 tot 17 uur).

Wie een ticket kan bemachtigen, wordt op de geboekte dag om 16 uur verwacht bij de informatiebalie van het museum, naast de kassa. Je kan de depotruimte gedurende 45 minuten bezoeken.

https://galleriaborghese.beniculturali.it/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.